Bråk om språkkrav...

Skickade artikeln till Paul & se, det blåste upp till skypebråk mellan oss två! Paul anser att Sverige inte kan ställa språkkrav på invandrare eftersom vi försvårar deras inlärningsprocess genom att lära ut engelska som andraspråk. Han argumenterar vidare att "People have different levels of ability with language.  Why should someone with greater facility with language but less ability to contribute to society be given preferential treatment?". Det första argumentet finner jag enbart dumt, vill man så kan man. VILL man lära sig svenska säger man väl vänligt men bestämt till "Tack för att du försöker underlätta genom att prata engelska, men kan vi försöka prata svenska? Jag vill så gärna öva mer". Argument nummer två, visst - folk har olika kapacitet när det kommer till språk. Men om man efter 5 år, mer än 1800 dagar, inte klarar av uttrycka missnöje eller nöje... tja då tror jag inte att man är kapabel till att bidra speciellt mycket till samhället heller.

Uppdatering: I efterdyningarna av vårt skypebråk kollade jag in Svenska för invandrare & inser att man kan få upp till 12000 kronor i bonus om man klarar av en viss svårighetsnivå. So... du får alltså gratis Svenskaundervisning, en morot i form av en rätt rejäl summa pengar & du har fem år på dig att lära dig skilja mellan "bra" & "dåligt"... Nej, alltså om Paul hävdar att han inte kan lära sig Svenska med dessa förutsättningarna så får jag skaffa en ny pojkvän. En med en IQ som inte ligger på samma nivå som en schäfers.

Kommentarer
Postat av: ma

Om man argumenterar så där hur blir det i nästa generation? Jag menar, utan att vara elak, att det finns redan idag många barn i Sverige som tolkar åt sina föräldrar! Kram

2012-01-17 @ 22:56:33
Postat av: Ida

De flesta länder har någon form av språkkrav, så jag tycker inte att det är mer än rimligt att vi också har det. Språket är en viktig del av anpassningen till ett nytt land - det har jag själv lärt mig under de 4+ år jag befunnit mig här. Jag får mycket mer gjort idag än när jag kom hit, har mer auktoritet & bättre självförtroende. Allt pga att min engelska förbättrats avsevärt under den här tidsrymden.

2012-01-17 @ 23:29:35
Postat av: ma

Delar erfarenheten med dig - och i Sverige måste man vara självständig!

2012-01-18 @ 20:24:45
Postat av: Ida

Sant, folk hjälper inte till spontant i Sverige. Då hjälper det att kunna språket!

2012-01-18 @ 20:56:03

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0