Chateau de Valmer

Efter avslutad frukost rattade vi ut bilen till lilla Chateau de Valmer - perfekt om man inte vill stöta på folksamling a la 10000000 (typ som Chenonceau - sjukt vackert på bild & säkert väldigt sevärt, men alltså... turistkaoset bara i de närmsta byarna fick oss att tveka & parkeringsplatsen... det var som om jorden höll på att gå under & det fanns ETT räddningsskepp kvar). Valmer är mycket mer low key, troligtvis för att huvudbyggnaden brann ner 1948 - så själva slottet är borta & kvar finns mest bara ett rätt flådigt, men inte tokpampigt, hus:
Däremot har de en väldigt gammal kyrka utkarvad ur bergväggen - från 1500 talet någon gång, så här snackar vi URÅLDRIGT ur ett kanadensiskt perspektiv!
Vad som väl intresserade mig mest var den helt underbara organiska trädgården - ni får ursäkta, men nu blir det lite bild bonanza! Först ut, en av de underbara dagliljor som växte överallt. Vi har ju dagliljor ute i stugan, så jag har blivit lite nördig på dessa blommor & önskar mig nu en blå variant jag med - så himla fina!
Utsikt från picnic terrassen. Häcken ni ser nedanför är planterad för att markera gränserna för det gamla slottet.
Längsmed alla murar växer det vindruvor - Valmer är nämligen inte bara känt för sina trädgårdar & organiska tankesätt utan även för sina vinodlingar & sina viner. Som vi smakat grundligt på - gick igenom alla som fanns att prova & åkte därifrån med två flaskor som båda håller upp till 15 år. Efter det får vi väl helt enkelt åka tillbaka tänker jag!
Jag har ju en grej för lavendel... så lavendelbuskarna här fick mig att DÖ lite av avund - så här frodigt växer de INTE i Kanada. Jäkla kallhål.
Mitt i allt det godluktande lila hittade vi även följande lilla filur... en hummlefjärilskolibri? Mina insekts & fågel kunskaper är så där, men det här kändes som en klockren mix mellan dessa två grenar...
Sen lärde jag mig också att det finns ungefär hur många sorter av mint & salvia som helst. Jag har genom mitt eget odlande kommit fram till att nästan alla örtkryddor producerar små blå/lila blommor, men tydligen är salvia även kapabel att krysta fram ett par röda varianter!
Sen hade de även något jag så gärna velat ha någon dag, dvärghöns! Så himla söta & totalt tossiga!
De hade även vanliga höns & gäss, men det kan jag skippa - jag känner att jag är en dvärghönskvinna!
What else... jo men ungefär de vackraste blomsterängar jag någonsin sett. Tänk om jag hade fått gå lös på allt detta innan bröllopet, då hade pappa inte behövt köpa en endaste blomma till dekorationerna!
& genom allt detta hade vi världens finaste guide, Gaia, den allra vackraste weimaraner jag någonsin mött! Vi var väl där i cirka två timmar & tydligen beslutade hon sig för att hon gillade oss för även om hon hälsade på andra besökare så var vi tydligen THE SHIT. Fick många goa pussar av henne medan Paul väl inte var lika på att få ansiktet tvättat av en väldigt entusiastisk fågelhund. Själv tänker jag att det stärker immunförsvaret!
Måste säga att Gaia fick mig att överväga att lägga till weimaraner på min lista över hundarter jag någon gång kunnat tänka mig. För alltså, så fin & hur söta som valpar?!

Kommentarer
Postat av: Jo

Om vi ska prata söta valpar så är det här nog det allra sötaste. http://blogg.passagen.se/grimmfalk/entry/en_liten_samojedvalp_fick_jag

Men så är jag kanske inte helt objektiv =)

Svar: Jo det är lite "jag dör" varning på den valpen... herregud så söt! En riktig leksak!
Ida

2013-08-12 @ 14:21:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0