Det värsta (så här långt) med att vara gravid...

Innan jag blev gravid hade jag två nojjor: 1) att det skulle kännas jobbigt att gå upp i vikt 2) att det skulle vara himla trist att inte kunna ta ett glas vin eller två. Så här 16+ veckor in får jag väl lov att erkänna att ingen av de där två nojjorna är speciellt roliga, men de är inte det värsta* med att vara gravid. För sure, det kändes himla jobbigt när jag var hos min OB & fick höra att jag behövde "tänka på att äta nyttigare" & det kändes grymt surt att inte kunna skåla över vårt nya hus i annat bubbel än perrie... men det värsta så här långt är att jag nu för tiden inte får sova på rygg. WHAT?! Det var det ingen som upplyste mig om innan jag blev gravid & det suger något så otroligt. Jag somnar i & för sig oftast på sidan, men att liksom aldrig få lägga sig platt i sängen med armarna & benen rakt ut & bara "gud, nu kollapsade jag för att jag är så trött"... blir absolut inte samma sköna effekt att kasta sig på sidan ner i sängen. Eller att läsa på rygg... klart jag kan palla upp med en extra kudde, om nu inte alla hade varit magasinerade & jag varit för irriterad på "ryggförbudsläkaren" för att ge med mig på Pauls förslag om inköp av extrakuddar. Naturligvis vaknar jag alltid på rygg mitt i natten, vilket får till följd att jag måste vända på mig & vid det här laget är båda mina axlar lika trötta på ryggförbudet som vad jag är & Paul bara "men du, det är ju inte för evigt!". Eh... 24 veckor kvar. Det må inte vara FÖR EVIGT för den som får sova som han vill, men för den som inte får det känns det som ett livstidsstraff.
 
* Här måste jag lägga till ett litet ps i efterhand - låg i sängen igår & skulle precis somna (på sidan, fast efter att ha rebellvilat på rygg först!) när jag insåg att jag liksom bara glömt bort illamåendet. ALLT annat som jag inte får göra/alla saker som folk säger till en som gravid, inget av dem har varit i närheten av att vara så vidrigt som illamåendet. Så det tar lätt förstaplatsen, bara att jag tydligen fick ett litet hjärnsläpp igår när jag tåtade ihop min lista.

Kommentarer
Postat av: Alex

varför får du inte sova å rygg?

Svar: Enligt min läkare & min gravidbok så får man inte sova på rygg från & med vecka 16 för att det kan minska blodtillförseln till fostret för att livmodern är för tung. Har försökt låta bli att sova på rygg sedan i fredags & nu är jag typ helt slut - sover jättedåligt & har ont i båda axlarna. Det suger. Antar dock att du inte fick samma råd - så jag hoppas lite på att höra att det här kanske inte är ett måste trots allt!
Ida

2014-06-17 @ 19:18:35
URL: http://www.swedeoncrete.blogspot.com
Postat av: Camilla

What!!?? Det är det dummaste jag har hört!!

Jag har tre friska barn och jag har legat på rygg under graviditeterna. Sista grav så var jag tvungen att ligga på rygg med fötterna högt för att slippa blodtrycksfallen...

Vad spelar det för roll om du ligger på rygg, kroppen säger till när den behöver vända sig! Det är dock obehagligt under de sista veckorna att ligga på rygg...

Sunt förnuft vännen! <3

Svar: Happ - då tänker jag skita i det hela! Du har fått tre friska barn fastän du sovit på rygg, samma för farmor fastän två barn då & Alex verkar inte ha hört om det över huvud taget - så det här verkar helt vara ett kanadensiskt/nordamerikanskt råd! Känns så bra att jag har er bloggläsare som kan säga ifrån om något verkar helt uppåt väggarna & om ett råd aldrig ens förekommit i sverige så väljer jag att gå på den linjen istället för min läkares!
Ida

2014-06-17 @ 21:33:32
Postat av: Alex

meh håller med de var de konstigaste någonsin! Klart du skall sova på rygg om de är bekvämt för dig (jag kunde inte de i slutet för jag kunde knappt andas då när jag var så tung :P)

Så länge du inte har någon super high risk graviditet så tycker jag du skall ligga precis så som de är skönast för dig. Kroppen lär protestera innan något blir farligt för bebisen.

Svar: Nej jag kan tänka mig att det inte fungerar så bra mot slutet, men än så länge kan jag ju fortfarande få på mig alla mina vanliga kläder så det känns liksom inte som om jag är så stor att det ska vara ett problem med en "för tung livmoder". Efter att ha läst all feedback jag fått om det här vilade jag på rygg igårkväll & det var så himla skönt - så jag tänker fortsätta med det tills att det inte fungerar längre.
& nej, jag verkar ha en väldigt "text book" graviditet - så jag håller med om att det låter vettigast att bara lyssna på kroppen.
Ida

2014-06-17 @ 21:55:17
URL: http://www.swedeoncrete.blogspot.com
Postat av: Camilla

Vill du ha en second opinion kan jag fråga min bm, har henne på fb.

Men följ din magkänsla, den är det bästa du har!
Kram!

Svar: Ja, fråga jättegärna!
Tänker lite så här också - det måste ju ha fötts hur många ungar som helst innan det här rådet började ges & jag kan liksom inte tänka mig att folk över hela jorden börjar sova på sidan efter vecka 16 & ändå kommer fler barn till livet. Så nej, jag ska sluta nojja över detta & sova så som jag själv tycker fungerar bäst!
Ida

2014-06-17 @ 21:55:38
Postat av: M

Jag fick inte heller höra av min barnmorska att det skulle vara nåt problem med att ligga på rygg. Däremot kunde jag inte det eftersom jag fick yrsel och började må illa så fort jag låg på rygg. Jag läste på om det lite då (hände under båda graviditeterna) och det berodde på att livmodern, ju större den blir, trycker på det stora blodkärlet, vena cava, som finns framför ryggraden. Trycket gör att man att man lätt kan känna sig svimfärdig. (Kallas tydligen för vena cava-syndrom och innebär att blodtrycket sjunker.) Tips som hjälpte mig bäst var att ligga på sidan, då försvann den där svimningskänslan nästan direkt. Kanske därifrån det kommer, det där med att ligga på sidan? Eftersom jag mådde så illa under graviditeterna var det ju inte vidare lockande att må ännu mer illa när jag skulle sova.

Grattis även till de nyblivna husägarna!

Kram.

Svar: Men precis det är det som var förklaringen till varför jag inte skulle sova på rygg. Fast jag tänker att det inte kan vara ett problem för mig än, eftersom jag inte känner mig det minsta yr/illamående när jag ligger på rygg. Så jag fortsätter nog med det ett tag till, sen får jag väl omvärdera om det börjar kännas jobbigt.
& tack! Det känns så himla roligt & spännande!
Ida

2014-06-19 @ 10:18:48

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0