Hej $30 i sjön!

Tor ska ju börja med fast föda när han fyller 5 månader, på läkarens order, men jag måste erkänna att vi smygstartat lite. Såg typ framför mig hur Tor skulle GAPA efter mer & älska att äta, men har istället tvingats inse att barnet tycker att mat är superäckligt. Han ser ut som om jag tvingat i honom dynga & motar liksom ut maten med tungan. Jag bara "Men det är AVOKADO - hur kan du inte gilla avokado?! Är du överhuvud taget mitt barn?!". Så när typ hela mitt "mammanätverket" här i Guelph signade upp sig för en två-timmarskurs i babymat hakade jag glatt på. Det hela gick av stapeln igår &... Alltså, neeej. Det började dåligt med att kvinnan som höll i kursen var bred som en ladugårdsdörr. Jag vet att det är ytligt, men om någon ska undervisa i näringslära så känner jag liksom att mitt förtroende ebbar ut på direkten om personen i fråga inte tar hand om sin egen hälsa. Anyway, jag läxade upp mig själv mentalt med att hon ju faktiskt kunde ha en ämningsomsättningssjukdom & att det hela säkert skulle vara jättebra i alla fall. Det här fick jag lära mig:
 
1) Om du skrapar med en sked längsmed en banan får du instant mos som du kan mata babyn med - inget behov att mosa med gaffel
2) Hennes barn (5 år gammal) kan äta "vuxenmat" så som ravioli & sushi - inte bara chicken fingers - för att hon har som regel att "man måste smaka på allt
3) Det kan vara värt att investera i ett duschdrapperi att lägga under barnstolen, så kan du duscha av resterna ett par gånger (?!) i veckan
 
Jag satt där & kände "men är det här på riktigt" medan alla andra verkade tycka att det här var jättebra råd & helt klart värt att lägga $30 på. Så här i efterhand känner jag kanske lite att det hela föll på att jag har växt upp i vad jag ser på som en väldigt sund matkultur. Här är det ju i princip ingen som plockar/odlar/jagar sin egen mat, medan vi lever mycker närmare den kulturen i Sverige. Känns dessutom som om gemene person i Sverige har bra mycket bättre koll på vikten av en varierad kost än vad folk har här. Eller - går folk till BVC i Sverige & får lika spåniga råd som vad vi fick igår - eller är det kanske liiite mer fokus på näringsämnen, olika fetter & allergener? Ni vet, sånt som jag trodde att vi skulle få lära oss om!

Kommentarer
Postat av: Alex

Jag slår ett slag på BLW!


Svar: Baby led weaning alltså, har inte tillräckligt bra koll här känner jag men det lilla jag hört om det så här långt känns vettigt & bra. Måste bara lära mig lite mer känner jag!
Ida

2015-04-21 @ 23:10:03
URL: http://www.swedeoncrete.blogtspot.com
Postat av: Alex

förövrigt hatar jag "man måste smaka på allt"! Uppmuntra att smaka absolut. Men måste? vad gör man om barnet vägrar? Tvingar upp munnen? Straffar? Sitta kvar tills man smakat (de gjorde dom med min på dagis en gång. Har fortfarande super starkt minne av det och inte en endaste koktmorot har kommit i närheten av min mun sen dess)

Svar: Nej fy för att straffa barn för att de inte vill äta något - de har ju mycket känsligare smak än vuxna, så att tvingas äta något kan ju på riktigt bli något av ett trauma. Jag äter väldigt många olika saker, men har fortfarande lite problem med vanlig kokt potatis. Inget som jag någonsin skulle laga så där rakt av till middag & det bottnar i en liknande incident som din - jag kräktes tillslut över tallriken när jag försökte äta den kalla potatisen.
Ida

2015-04-21 @ 23:22:59
URL: http://www.swedeoncrete.blogtspot.com
Postat av: Alex

hum knasigt. Ser inte mina andra kommentarer, men vet att du haft innan att dom ska godkännas först? Men ser den andra direkt... mysko

Svar: Alltså jag har ingen aning om varför vissa kommentarer syns & andra inte - helt knasigt & jag har inte hittat ett sätt att åtgärda det på. Så sorry!
Ida

2015-04-21 @ 23:24:39
URL: http://www.swedeoncrete.blogtspot.com
Postat av: Malin C

Hahaha! Spola av ett par ggr i veckan var bästa kommentaren. Lite som att gå på matlagningskurs och gemensamt lära sig hitta till restaurangerna i stan. Verkligen bortkastade pengar!!

Svar: En annan höjdare var "Har ni hund så kommer den att lägga på sig när babyn börjar äta sin egen mat - så det kan vara läge att lägga till lite extra promenader". Någonstans där kopplade jag kanske bort mentalt... Så himla synd, för jag vill ju verkligen lära mig mer om vad Tor behöver för att växa & utvecklas på bästa/säkraste sätt.
Ida

2015-04-22 @ 04:04:27
URL: http://mclapper.blogspot.se/
Postat av: Alex

Ja precis. Att ge barnet stora bitar att äta själv direkt. Det enda som Isabella gått med på (nästan. har iaf aldrig ätit puré). En kompis till mig kommer upp med en ny svensk sida om BLW alldeles snart. Men du lär ju inte ha något problem med info på engelska ;) så finns säkert jättemycket om du googlar.

Svar: Mitt stora problem med BLW är väl att jag är LIVRÄDD för att Tor ska sätta i halsen. Var liksom det enda som mina föräldrar var superpetiga med när jag växte upp, så jag har det liksom med mig från barnsben & kommer nog att ha svårt för att bara ge Tor en bit mat utan att den är totalt söndermosad. Men samtidigt vill jag inte stå & mosa speciell barnmat, tycker att det känns så mycket bättre att han äter samma mat som vi, samtidigt. Jaja... I nuläget motar han ju bara ut allt med tungan så han är väl inte riktigt redo för fast föda, så jag har fortfarande lite tid på mig!
Ida

2015-04-22 @ 21:34:44
URL: http://www.swedeoncrete.blogtspot.com
Postat av: L

När BVC-ssk pratade bebismat i föräldragruppen för någon månad sedan så låg fokus på att som förälder följa barnets intresse för mat och vänja det vid annan mat gradvis och så fick vi recepttips. Tror att det mesta finns här: http://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/kostrad-och-matvanor/barn-och-ungdomar/spadbarn/
Vi fick några enkla tips också, om att frysa in puréer i isbitslådor och att man med hjälp av en vitlökspress snabbt kan göra små purésmakprov. Inget nytt för mig, har läst det innan, men kanske nytt för någon av de andra? Hade detta varit enda infon (a la skrapa på en banan) eller om det hade varit huvudfokus i mötet så hade jag blivit besviken.

Svar: Tusen tack för länken till livsmedelsverket - genom att läsa igenom vad som stod där lärde jag mig mer än vad jag gjorde under de där två timmarna!
Ida

2015-04-23 @ 21:07:42
URL: http://livetpavastkusten.wordpress.com
Postat av: L

Vad bra! :-)

Svar: Livsmedelsverket är ju fantastiskt bra! Lättöverskådligt & informativt - precis vad man behöver när man har en liten & kanske inte har all den tid man önskat till sitt förfogande!
Ida

2015-04-24 @ 11:38:02
URL: http://livetpavastkusten.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0