Det här med sömn...

Mamma-barn-grupp idag igen, samtalsämnet på dagordningen var "sömn". Vår doula pratade först om sina sömnerfarenheter & sen var det dags för alla andra att ventilera sina problem. Det kom den ena jobbiga berättelsen efter den andra & sen var det min tur... Kändes så dumt - för det var nästan som om det bara var socialt acceptabelt att erkänna samsovning, partner som sover på golvet & skrikfester. Vilket inte alls är fallet för oss, Tor somnar i regel vid tio i sin egen säng, vaknar upp någon timme senare, äter & sover sen till 5-6 på morgonen då han äter igen & somnar om till 7-8. Ofta somnar han dessutom om ytterligare någon timme efter det, men då i stora sängen med mig. Har ju ingen jättebarnerfarenhet, men det känns som vi har haft rätt tur i sömnfrågan & jämnfört med vissa av de andra berättelserna (typ 11 månaders som ammar var 45 minut genom nätterna) verkar det som om vi haft JÄTTETUR. Så jag bara "Eh, nej men det har väl gått rätt bra... så jaaa över till Becky!". Så lätt kom jag dock inte undan - samsover vi, hur länge sover han på nätterna, när lägger han sig?  Det blev lite tyst när jag sa hur Tor sov & sen kom den här kommentaren "Men VÄNTA DU BARA tills han är 4 månader, du kanske tycker att han är snäll nu, men då vänder det!". Sa något i stil med att jag är lycklig för varje hel natt vi får & att jag inte tar ut något i förskott... men det kändes som om det blev lite fel där. Bara för att han sover bra är han ju på intet sätt "snällare" än de kottar som gråter sig igenom nätterna. Jaja... vi får väl se hur det går, två månader till & han kanske håller oss uppe hela nätterna med gnäll & gråt - så då får jag väl be att vi håller ännu en sömndiskussion!
Eller så får jag peta igång honom lite under nätterna så att skriknivån ligger på en mer acceptabel social nivå!

Kommentarer
Postat av: Alex

men bläsh finns alltid sånna där "väänta bara tills barnet kommer du DÅ blir du trött!" "vänta bara tills xx fasen och yy åldern DÅ är det jobbigt" "HA ett barn pft vänta tills tvåan kommer" osv.

Det är väl super härligt och bra att hela familjen sover bra. Var glad och nöjd och blir det problem senare så tar man ju det då, inget att ta ut i förskott liksom.

Och till sist, anses samsovning som något man ska "erkänna"? som ett misslyckande typ?

Svar: Men hjälp... hade jag fått en sån där "tvåan-kommentar" hade nog något poppat i huvudet på mig! :)
Nej, inte som ett misslyckande - utan mer att vår doula manade oss att erkänna att vi ALLA samsov för "Det är det enda sättet man överlever som nybliven förälder". Sen fortsatte hon att prata om hur det är omöjligt att ligga ihjäl barnen för att vi är så "in tune with them" & så satt jag där & kände mig dum & lite ensam & udda för att Tor sover i sin egen säng. Samtidigt vågar jag inte ha honom hos oss, är fortfarande så himla stirrig efter det där andningsstoppet att egen säng känns säkrast.
Ida

2015-02-12 @ 21:37:51
URL: http://www.swedeoncrete.blogspot.com
Postat av: L

Ha ha - jag känner igen mig i det där. Har flera gånger kommit på mig själv med att i sådana samtal lägga till ett "jag är glad så länge det varar" som någon slags ödmjukhet (?); som för att visa att man förstår att alla inte har det lika lätt.
Ibland verkar det nästan som att man förväntas skämmas över att något funkar bra? Det är ju inte så att man kan beställa en bebis som äter eller sover problemfritt - det är något man får och det är bara att gilla läget vare sig man drar en vinst eller en nitlott så att säga.

Svar: Precis - det kändes nästan som om jag förolämpade de andra genom att inte ha en baby som vaknar varje timme eller inte går att få i säng förren 2-3 på morgonen!
Är verkligen jätteglad för att det fungerat så bra så här långt, det hade jag inte alls väntat mig innan han kom, men det är ju inget vi gjort för att få det så här. Det är ju verkligen ett lotteri!
Ida

2015-02-12 @ 21:56:46
URL: http://livetpavastkusten.wordpress.com
Postat av: Alex

Det finns alltid dom som liksom blir lite provocerade om man har det "lätt" med något och då kommer de där "vääänta du bara, snart får du minsann det lika jobbigt som JAG".

Försöker att släppa på allt sånt där och be om ursäkt för jag har ett "lätt" barn.
Alla har sina problem områden, sina upplevelser och sina känslor. Jag har ett väldigt lätt och glatt barn. Har aldrig haft en vaknatt! Men jag vet många som skulle uppfatta det som ett "jobbigt barn" när man alltid måste bära (ALLTID. Kan nära på räkna på fingrarna gångerna vi har använt våra vagnar) att hon aldrig kunde sova utan mig utan sov PÅ mig dag som natt det första året. För mig var det lätt, för andra skulle det vara jobbigt.


Ah I see. För oss var det ju så, men jag ville(vill) också. Det viktigaste är ju att hela familjen får sova så bra som möjligt. Måste inte alls betyda samsovning, även om många barn föredrar det. Tor verkar ju onekligen trivas med sin "själv sovning", lika så ni. Super!

Svar: Jo så är det ju & du har helt rätt, det är ju viktigt att någon även kan ge en annan sida av myntet. Finns två andra bäbisar i vår grupp som är i samma ålder som Tor & där kämpas det väldigt mycket med sömnen, men det hjälper ju inte dem att bara få höra skräckhistorier. Hade jag själv varit i den situationen hade jag så mycket hellre hört någon säga att bäbisar i den här åldern visst kan sova genom natten - då hade det ju inte känts helt hopplöst!
När det kommer till den här biten med att vi alla uppmanades att "erkänna att vi samsov" - jag kan känna att vår doula ofta projicerar sitt föräldraskap som det enda rätta. Det SKA ammas, ju längre desto bättre, det SKA samsovas, det SKA bäras i bärsele & det funkar ju uppenbarligen jättebra för vissa (som dig tex) - medan det inte alls är rätt för andra. Det jag har svårt för är helt enkelt att hon är väldigt bra på att enbart förespråka det hon anser vara rätt, bilden blir alltså väldigt onyanserad.
Ida

2015-02-12 @ 23:13:11
URL: http://www.swedeoncrete.blogspot.com
Postat av: Linda Hollems

Men fy. Hallå eller! Kan man inte vara glad för någon annan utan att slänga ur sig sådana kommentarer?! Vissa barn är enklare än andra. Och det är inte alls nödvändigt att vi 4 månaders ålder detta skulle ändra sig för er. Som jag berättade för dig i ett annat inlägg så hade vi det jätteenkelt med vår första bebis. Sov nästan genom natten på en gång. Läggning, matning... ALLT var enkelt. Detta tog inte slut. Hon är fortfarande jätteenkel på alla plan. Man kände sig nästan lite dum och säga något när man hörde alla andras historier. MEN våran andra bebis är ju HELT åt andra hållet haha. Men för det kan man väl hålla vissa kommentarer för sig själv. Alla är ju olika.

Nä, bara njut av eran bebis och hur bra ni har det. Och vänta inte på någon bomb som ska droppa som kanske aldrig droppar.

När man blir mamma verkar det som att många också känner att de kan ge råd eller säga till hur du/ni borde göra, angående olika saker. Kör ert race. Kramar

Svar: Jag blev faktiskt väldigt paff när det kom - för mamman som sa det är i övrigt väldigt skön. Men det är kanske så, att om något är väldigt jobbigt för en själv, så blir det lite extra provocerande när det går bra för någon annan i den frågan. Speciellt då om den personen inte sitter på lika mycket erfarenhet som en själv (hennes kille är 6 månader) & så hoppar det ut en kommentar som man kanske inte sagt om man tänkt efter ett varv till. Själv tillexempel, läser en annan blogg med en blivande mamma som är gravid i vecka 38 & har bett om att få bli igångsatt nu på söndag - min magreaktion blev helt ärligt att det kändes som om hon "fuskat". Lite "men har jag lidit till vecka 41 så ska minsann andra åtminstone stå ut till vecka 40". Fast så lät jag den där ryggmärgsinstinkten sjunka undan & insåg att det ju egentligen är väldigt bra att hon aktivt arbetat för att få bli igångsatt & sen skrivit om det - på så sätt kan ju andra förstagångsföderskor kanske få modet att själva be om hjälp om de har det väldigt kämpigt på sluttampen. Så jag väljer att ta hennes kommentar som att hon reagerade instinktivt, just för att det är så känsligt för henne, inte som att hon medvetet försökte få mig att bli orolig/känna mig dum.
I vilket fall, för stunden njuter jag av att Tor är så pass enkel som han ändå är - sen är jag säker på att det kommer att komma massor av stunder i mitt föräldraskap då jag kommer att slita mitt hår över saker som andra aldrig ens tänkt på som potentiella problem!
Ida

2015-02-13 @ 18:36:24
URL: http://lindahollems.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0