Pauls språkmål...

Igår kom ett mycket viktigt paket hem till oss - svenska läroböcker till Paul.
Nu när vi har Tor känns det nämligen oerhört angeläget att Paul lär sig åtminstone lite grundläggande svenska. Vill ju verkligen att Tor ska lära sig mitt språk, men jag ser ju hur svårt det har varit för andra svenskor här så det kommer definitivt att vara en uppförsbacke. Jag tror att det i många fall har falerat på att deras partner inte talar svenska. Klart att det är lättare att hemfalla åt engelska när alla i familjen förstår det, men jag tror att det är superviktigt att svenskan är etablerad som hemmaspråk innan skolan börjar. För sen är det nog risk att svenskan blir "pinsam" & då vill jag gärna att vi kan hålla en enad front - att svenskan INTE är något som det är OK att skippa. Själv sörjer jag nämligen att min mamma aldrig lärde mig finska, som är hennes förstaspråk, så jag kommer att kämpa för att Tor inte ska växa upp & känna samma sorg över att ha förlorat ett språk som han ändå relativt lätt kunde ha förvärvat. För att lära sig ett nytt språk som vuxen är ju en helt annan femma & jag har famlat lite kring vart vi ska börja Paul & jag. Vilket har lett till att jag skjutit på det, tills jag läste att Hanna & hennes kanadensiska man övar på hans svenska. Då kände jag att jag var tvungen att sluta med ursäkterna, skickade iväg en förfrågan kring hur de lägger upp undervisningen, fick en bokrekommendation & nu sitter vi alltså här med ett stycke lärobok samt övningsbok. Målet är att Paul ska kunna prata grundläggande svenska vid nästa årsskifte - åtminstone så att han ska kunna ta sig igenom en pekbok på svenska. Sen hoppas jag att han & Tors svenska skall kunna växa sida vid sida.
 
I fall att du lever med mer än ett språk - hur tänker du kring att föra det vidare?

Kommentarer
Postat av: Alex

Superviktigt för mig att Isabella pratar svenska. Men märker också att jag gärna använder min lilla grekiska med henne, eftersom de är så kul när jag får öva utan att känna mig dum + att de är ord som hon själv använder. Men jag ska vara mer noga med det nu. Bara svenska från mitt håll så hoppas jag att min grekiska kan växa lite med hennes ändå.

Svar: Jag tycker det är knepigt med två språk, så jag kan inte riktigt föreställa mig hur det blir med tre & jag kan absolut förstå om du vill öva din grekiska med Bella. Det är ju lite det jag hoppas på att Paul ska göra med Tor & svenskan - känns som om det måste vara det mest naturliga sättet att lära sig ett nytt språk. Ta det i ett litet barns takt & verkligen nöta in orden efterhand. Kan G någon svenska? För i så fall han kanske kan försöka prata lite med svenska med henne & så kan du fortsätta med grekiskan.
Sen reser ni ju hem så pass ofta att jag tänker att ni inte behöver vara lika benhårda som vi kommer att få vara. Ytterligare en fördel är ju din kusins små killar, tror att det hjälper hur mycket som helst att ha kusiner som pratar ett annat språk - barn är ju enormt duktiga på att kommunicera & vill kommunicera, så pratar killarna svenska kommer nog Isabella att göra det per automatik.
Ida

2015-01-29 @ 10:15:54
URL: http://www.swedeoncrete.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0