It takes a village...

Första dagen utan farmor & det KÄNNS (hon har förövrigt kommit hem till Älvsbyn, så allt är tack & lov i sin ordning!). Inte bara för att jag saknar att umgås med henne, utan även för att jag nu verkligen fått smaka på hur lyxigt det är med lite baby-avlastning. För även om jag älskar att umgås med Tor så blir det rätt intensivt att hänga med en liten gladskrikig 6-månaders utan någon som helst paus. Jag tror att dagens föräldrar har mer tid över för sina barn än tidigare generationer, men att barnen i sig är mer ensamma eftersom dagens kontaktnät är rätt skralla. Det finns liksom inte en moster som kan hålla babyn en halvtimme här & en halvtimme där. Det finns ingen mormor som kan underhålla ett par timmar eller kanske över en natt. Inga ordentligt äldre syskon eller ingifta släktingar som kan avlasta. Istället är föräldrarna/föräldern rätt isolerad - den enda som kan se till att alla behov är uppfyllda samtidigt som de själva, jobbet & hushållet måste fungera.
 
Så läser jag artiklar om hur barn av idag bär blöjor fram tills de är 4 & hur dricka ges i flaska långt upp i åldrarna & tänker att det inte är så konstigt att det ser ut så. Tid är kanske den dyrbaraste råvara vi moderna människor har, så klart att tex flaskmatning vinner mark - inget slabb & söl som behöver städas upp & mätta ungar som är upptagna & tysta. Ett litet andningshål för föräldrarna. Så etablerat är flask-kulturen att folk blir helt paffa här när jag säger att Tor dricker ur kopp.
Vilket han gör för att han helt enkelt inte begriper sig på flaskor eller pip-muggar, han tror att de är tuggleksaker. Paul & jag kände oss lätt stressade över detta i början, små bäbisar SKA ju inte dricka ur koppar & glas. Fast så visade han så tydligt att det var precis det han ville göra, så då får han helt enkelt göra det med allt det spill som tillkommer!
 
I vilket fall - det här med kontaktnät. Det sägs ju att det krävs en by för att uppfostra ett barn... Lättare sagt än gjort när familjer är mer som små isolerade öar än grupper som sammarbetar. Det känns så dumt att det kämpas på i hushåll efter hushåll, när livet hade kunnat vara så mycket lättare om vi bara hade hjälpts åt lite mer. Tror att det får bli mitt mål framöver - att försöka få till lite sammarbete med åtminstone en eller två andra familjer. Så att vi kan hjälpas åt att måla om ett rum på en dag, fixa någons trädgård på en helg & kanske göra ett storkok eller två så att vi alla får påfyllning i våra frysboxar!

Kommentarer
Postat av: Jo

Det låter ju som en jättebra idé. Lycka till!

Svar: Tack! Tänker att jag kanske kan börja med att föreslå en gemensam freezer-meal date. Känns som en lagom lugn start, istället för att direkt börja med renovering. :)
Ida

2015-06-10 @ 08:17:59
Postat av: Trillingnöten

Jag håller med. Förr i tiden var barnen liksom den del av allt. På en gård till exempel. Inte hade mamma och pappa tid att kolla varenda sekund vad de sysslade med, barnen fick roa sig själva i närheten, medan föräldrar jobbade. Kanske mormor kunde hålla ögonen på någon medan hon lagade mat eller sydde. Idag är det väldigt olika för barnen, Vissa har föräldrar som är hemma och som kan spendera en stor del av sin tid med sina barn, andra har jobb dygnet runt eftersom de måste jobba för att få ihop pengar till att överleva och barnen är i princip on their own med syskon och så andra familjer som anställer nannies dygnet runt ;) Här i USA är det himla olika. Men jag håller med dig, jag önskar att vårt nät var lite större också. Vi har väldigt få runt oss...

Svar: Det du skriver om att barnen förr var en del av vardagen på ett annat sätt än vad de är idag tror jag stämmer så väl. På en gård finns det ju massor med små sysslor som även ett litet barn kan vara delaktig i, något som kanske inte finns lika mycket i dagens samhälle. Det går ju inte att skicka en 5-åring att handla jordgubbar till efterrätt - medan det mycket väl går att be dem plocka dem ur landet.
Kanske att du kan få till något med den svenska mamman du precis mött? Känns ju verkligen som en win win situation - en hjälpande hand samt möjlighet att få prata svenska!
Ida

2015-06-10 @ 12:07:23
URL: http://vilsnajollen.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0