Jag vill ha mera jul!

Här har flitets låga lyst i helgen! Inte bara har vi hunnit med att tvätta ofantliga mängder tvätt, städat hela stället & haft Ron & Helen på middag - nej, vi har hunnit julpyssla också! Kransen till dörren är tillverkad & väntar bara på att Paul ska hänga upp den. Adventsljusstake har också knåpats ihop - en alternativ sådan eftersom jag inte kunde få tag på vare sig mossa eller lav (u-land)... Så det fick bli enbär istället.

 

Fick också med Paul på att dekorera pepparkakor. Använde mig av glasyr baserat på äggvita vilket jag sedan blev informerad om att de gör kakorna oätbara - man kan nämligen få salmonella av det okokta ägget. Min följdfråga "men jaha... gäller det för kakdeg också?" fick samma svar. Tydligen får kanadensiska barn INTE äta kakdeg eller slicka kakbyttor eftersom de kan få salmonella. Alltså, jag har checkat detta - i USA blir ca 142,000 personer sjuka av salmonella per år. Av dem dör 30. Det är alltså 0.02% som stryker med. Antagligen gamla & sjuka personer som ändå inte klarat influensa säsongen. Så, satan i gatan också, om jag någon gång får barn ska de banne mig få slicka byttan! Det är ju halva nöjet med att vara liten!

Tycker att de blev riktigt fina, våra små salmonellakakor. Sedan svängde jag ihop lite kanel "granola bars" samt julnougat med hasselnötter i. Det senare får följa med mig till avdelningens potluck - känns väldigt märkligt att redan ha alla bidra klara. Känner inte riktigt igen mig själv, håller jag på att bli ordentlig?


Kommentarer
Postat av: sQ

Helt enig- men vill gærna lægga till hær att det kan vara halva nøjet som vuxen också! =)

2009-12-02 @ 13:21:36
Postat av: Ida

Haha! Men nu måste jag fråga - visst baserar man glasyr i sverige typ helt på äggvita? Här är allternativet något svammel om buttermilk (lite som tunn fil) & shortening (ister?)... Känner rent instinktivt att om alternativet antingen är ister eller lite äggvita så går jag på det senare.

2009-12-02 @ 14:21:39
Postat av: Jo

Det där med råa ägg gäller i England också. När Johanna var au pair fick hon stränga order om att inte låta barnen äta smet. Men ja, här i det underbara Sverige kan vi slicka skålar tills vi storknar =) (tack och lov)

2009-12-04 @ 12:52:50
Postat av: Ida

Jag tycker att det är helt vansinnigt - snabbmat & annat skräp går tydligen hur bra som helst att äta men lite sockerkakssmet är förbjudet?! Nej, som sagt, får jag barn någon dag så är det fritt fram att slicka skålen!

2009-12-05 @ 16:48:27
Postat av: sQ

Ister i glasyr - så vidrigt!! Tacka vet jag mixen av florsocker, æggvita och ett par droppar ættikssprit (som ær det normala hos oss, om jag inte minns fel...)

2009-12-09 @ 11:04:06
Postat av: Ida

Läste receptet & skrotade det omgående. Må vara att jag inte tänker äta glasyren själv, men någon måtta får det väl vara på hysterin. Dö ska vi ju alla göra någon dag & då lever jag hellre på äggbaserad glasyr än salmonellafria istersubstitut.



Ättikssprit eller lite citron, både & fungerar. :)

2009-12-09 @ 14:25:43

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0