Sånt som skrämmer mig...

Under morgonens promenad pratade vi som vanligt om allt mellan himmel & jord, men kom återigen tillbaka till det som hänt i Norge. Det finns ett klart behov av att prata om det, kanske inte så mycket för att försöka förstå - för det tror jag är omöjligt - men för att ventillera. Fruktansvärda händelser blir lite lättare att förhålla sig till om man åtminstonde har någon annan att prata med. Dagens diskussion kom i stor utsträckning att handla om mördarens mentala status, man vill ju gärna tänka att någon som gör något sånt här är totalt skogstokig. Fast kan man vara det under så lång tid? Kan man leva i ett "parallelt universum" i nästan 10 år? Eller saknar man något i grunden som gör att den här typen av handlingar på något förvridet sätt kan rättfärdigas? Vad är egentligen psykiskt sjuk & vad är egentligen "normalt" enligt samhället? Ta andra världskriget & Hitler, av sin samtid ansågs han ju inte psykiskt sjuk & jag kan inte tänkta mig att det argumentet hade utgjort ett förvar om han blivit gripen. Samma sak med Stalin.

Att tänka i de här banorna gör mig så fruktansvärt rädd - för tänk bara om mördaren i Norge levt för 70 år sedan, i ett samhälle där vad vi nu ser som vansinne var en fungerande apparat. Skillnade är egentligen bara två: de regler som ett samhälle efterföljer & anhängare. En ensam mans dåd är lättare att stämpla som vansinne. Händelser som de under andra världskriget får aldrig glömmas bort - vi behöver historien som ett skräckinjagande exempel på att linjen mellan vansinne & normalitet inte är så självskriven.

Kommentarer
Postat av: ma

Jag går också och tänker på det flera gånger under dagen. Och nu måste jag gå och kolla nyheterna om något nytt har kommit fram.

2011-07-27 @ 21:04:32
Postat av: Ida

Man mamma, som professionel person - vad tänker du om en sån här människa? Är han psykiskt sjuk, går det att förklara med låga dopamin nivåer/narcissistisk personlighet/schitzofreni?

2011-07-27 @ 21:18:32
Postat av: ma

Hörde just i nyheterna en känd psykiater yttra sig om ABB. Han är inne på att det rör sig om en personlighet med flera personlighetsdrag som är grovt patologiska och påverkas även av tidigare och aktuella omständigheter och erfarenheter. Han är inte psykotisk, d v s lider av vanföreställningar eller hallucinationer, som kan förekomma vid schizofreni. Vissa pratar om ondska, men vad är det för något? Det ända jag vet säkert är att något är skrämmande illa hos denne man.

2011-07-27 @ 21:45:35
Postat av: Ida

Så han har flera personligheter som är sjuka? Är lite osäker på betydelsen av ordet patologisk. Men om vi tar narcissism som exempel, kan man säga att den som är patologisk narcissist är sjuklig - tillskillnad mot vanlig narcissism som yttrar sig hos de flesta i form av fåfänga/bekräftelsebehov?

2011-07-27 @ 22:38:15
Postat av: ma

Att ha en personlighetsstörning innebär att någon/ några drag i personligheten är gravt avvikande från det normala. T ex sjuklig narcissism, egenkärlek, är så uppenbar att personen inte tål och inte klarar av motgångar utan att känna sig djupt kränkt, vilket även ageras ut. Ett annat exempel är sjuklig osjälvständighet där man är oförmögen att ta eget ansvar.

Att ha flera personligheter hör mera hemma i gruppen psykoser som t ex schizofreni.

2011-07-28 @ 21:27:38
Postat av: Ida

Ah, & en personlighetsstörning antar jag inte kan klassificeras som att man är lika sjuk som vid psykos. För visst är det väl så att om man inte straffas om man bevisligen befunnit sig i en sådan under ett brott?

2011-07-28 @ 21:35:18

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0