Idas virkskola - del 1

Jag har förstått att sommaren i Sverige inte riktigt lever upp till förväntningarna, att det är lite småmulet & dystert... So, då har jag ett förslag - sätter regnet stopp för uteplaner, lär er virka! Jag lovar, att lära mig virka har varit en sån räddning när det kommer till att klara av tråkig väntetid. 17 timmar i transit - nemas problemas så länge jag har garn. Fast i ett väntrum/tunnelbanan eller i en bil med någon du har svårt att hitta samtalsämnen med? VIRKA! Life saver... Dessutom är det himla lätt bara man sätter igång. I mean, jag lärde mig virka i fyllan & villan efter 10 timmars arbetsdagar med hjälp av google - så det är inte SÅ svårt. Oki, så här kommer en beskrivning av hur man virkar en liten blomma. De här "stygnen" behöver du använda:
 
sl knot = slip knot
st = stitch
ss = slip stitch (to fasten)
ch = chain
sc = single crochet
dc = double crochet
fo = fasten off
 
Bas varvet – gör en sl knot, alltså en ögla, på din virknål. Fortsätt med ch 6 - bara ta tag i garnet & dra igenom öglan & fortsätt till du har alla sex kedjor.
När alla sex kedjor är klara - stick virknålen genom den första kedjan, ta tag i garnet & dra igenom det så att du får en ring.
Fortsätt med varv 1 – ch 3 & gör sedan en dc: Garnet över virknålen, virknålen genom hålet i cirkeln...
Garn över nålen & dra igenom så att du har tre trådar på din virknål.
Lägg sedan tråden över nålen & dra igenom de första två trådarna.
Garn över nål & dra igenom de sista trådarna. Sedan fortsätter du med: ch1, *2 dc, ch1, * upprepa tills du har sex grupper om 2dc. Avsluta med ss till 3e länken i kedjan du började med. Nu har du en cirkel! Tjoho! Byt färg & starta på varv 2. Ni ser hur det är grupper om två pelare? Starta mellan två såna grupper - dra igenom en ögla ch 3, följ upp med 1 dc, ch2 & 2 dc - hoppa till nästa "hål" *ch1, 2 dc, ch2, 2 dc in next space – upprepa * 4 gånger till. 
Avsluta med ss i 3e länken i kedjan du började med.
Varv 3 – oki börja med ch3 & så dc6 i "hålet" precis i mitten av mitt långfinger. Följ upp med ch1, * dc7 två hål bort - gör alltså bara spetsarna på sexhörningen - ch1, upprepa * 5 gånger. Avsluta med ss i 3e länken i kedjan du började med - fo.
Splendid, bara kanten kvar nu! Byt färg & sätt igång med varv 4 - ch1, sc runt ett blomblad - det ska bli 8 stygn.
Det åttonde stygnet kan vara lite meckigt, så man får ofta peta till tråden lite. Gör sedan ett långt stygn som går ner hela vägen till där mitt finger är:
Det böjer sig lite - men det kan man stryka till sen...
Fortsätt runt hela blomman, avsluta med ss & fo.
Klart!
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Jo

Du förlorade mig efter tredje bilden... Där var jag tvungen att tänka och min semesterhjärna har inte den kapaciteten. Kanske att jag försöker förstå om en vecka =)

Kram!

Svar: Men Jo, försökte du bara tänka dig igenom det hela eller satt du där med garn & virknål i handen? För att bara läsa igenom beskrivningen fungerar inte - du måste ju prova! Blir det fel så riv upp & gör om!
KRAM!
Ida

2012-07-20 @ 13:53:41
Postat av: Jo

Hmm, ok då. Får väl testa med virknål i hand... =)

2012-07-22 @ 00:41:42
Postat av: Ida

Klarar du av att tänka dig genom processen så hade jag blivit grymt imponerad! Läser aldrig beskrivningar utan garn & nål, hade aldrig kunnat följa med utan!

Kram!

2012-07-23 @ 03:26:50

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0