Potatislimpa!
Annorlunda lunch idag! Bakade nämligen två potatislimpor imorse, naturligtvis för SWEA-kokboken. Jag är ju inte annars den största brödivraren som finns... Men idag så blev det alltså baka av samt limpmacka till lunch. Limpmacka med västerbottenost på, gud så gott! Tack ännu en gång farmor för mitt namnsdagspaket, vilken guldgruva!
För den som vill testa så gjorde jag så här...
Riv 250 g kokt kall potatis. Blanda 6 dl rågmjöl med 8 dl fullkornsmjöl, 1 paket torrjäst (likvärdigt 50 g färsk) 1 msk havssalt, 1 msk fänkålsfrön, 0.5 msk kumminfrön & 0.5 msk anisfrön (mortlade). Häll 5 dl ljummet vatten i en matberedare, tillsätt sakta hälften av mjölblandningen. Häll sedan ner 0.5 dl var av mörk sirap & matolja. Kör tills smeten är jämn, jäs sedan under bakduk i 50 minuter. Tippa ut degen på ett mjölat bakbord & forma två limpor. Placera limporna i två smorda brödformar, jäs ytterligare 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader, grädda i 45 minuter. Tag ut brödet från formarna när det är klart & låt det svalna på galler.
Kommentarer
Trackback