Sommarvirkskola!

Jag släpade med mig rätt mycket virkprylar redan på planet över hit, men jag hade inget roligt mönster att ta mig an så det bidde inget då. Häromdagen hittade jag dock en jättesöt variant av mormorsrutan, så då satte jag genast igång ett nytt projekt. Jag tycker att det är rätt lätt att göra dessa rutor, så är man nyfiken på att lära sig virka så är detta något man kanske kan ge sig på!
 
Steg 1) Tillverka en liten cirkel - mycket enkelt. Allt du gör är att virka fem luftmaskor (Lm) & så gör du en smygmaska genom den första kedjan så att du får en liten cirkel. Virka sedan 3 Lm som första stolpe & fyll på med 15 riktiga stolpar (St - garn över nålen, för kroken genom hålet i mitten av cirkeln, garn över nålen & drag igenom cirkeln, du har nu 3 maskor på nålen - garn över, dra igenom 2 maskor, garn över & dra igenom de två kvarvarande maskorna). Använd en smygmaska genom översta maskan på den första Lm-stolpen för att få en komplett cirkel. Nu har du en sån här liten rundel!
Steg 2) Det här gör man ju inte så mycket med, så vi virkar vidare! Den här gången byter vi till "Puffmaskor". Byt till en ny färg & dra en ögla genom vilken kedja som helst på den cirkel du har (kolla på ringen ovanifrån, varje kedja ser ut som en liten del av en fläta, du ska dra tråden genom båda dessa flätbitar) & gör en luftmaska. Virka sedan den första puffen i samma kedja. Puffarna gör du så här: garn över nål, tryck nålen genom kedjan & dra igenom garnet, upprepa tre gånger så att du till slut har 7 öglor på nålen - garn över & dra igenom alla 7 öglor. Virka inte för hårt för då är det svårt att dra igenom allt garn! 1 Lm låser puffen (du kan hoppa över detta också, det gjorde jag, men då blir resultatet inte lika rakt). Virka en puff i varje maska så att du totalt får 16 puffar hela vägen runt cirkeln. Återigen, Lm för att låsa cirkeln.
Steg 3) Nytt garn igen, den här gången drar du det genom ett av hålen som uppstår mellan puffstygnen, 2 Lm. Gör sedan ett klusterstygn i samma hål (garn över, tryck igenom nålen & drag upp en ögla, garn över & dra igenom två maskor - upprepa 4 gånger tills du har 5 maskor på nålen - garn över & dra igenom alla fem maskor) samt 2 Lm. I varje hål efter det första hålet upprepar du samma kombination - 2 Lm, 1 kluster, 2 Lm. Fäst med en smygmaska för att sluta cirkeln.
Steg 4) Välj en fjärde färg för kanten - nu måste du göra en fyrkant av det hela. Det innebär att du måste lägga till mer på hörnen än vad du gör på sidorna. Du kan börja var som helst i något av de hål som uppstått efter de 2 Lm stygnen, drag igenom garnet & virka 4 Lm. Detta räknas som din första dubbelstolpe (Dst - garn över nålen två gånger, tryck nålen genom samma hål, garn över hålen & dra igenom, du har nu 4 maskor på nålen. Dra garnet genom 2 maskor, garn över & dra igenom 2 maskor, garn över & dra igenom de sista 2 maskorna) & är början på ditt första hörn. I samma hål virkar du sedan 2 Dst till.
 
Om ni tittar på rutan nedan så är det här vänstra delen av ett av hörnen - ni kan se att Dst stygnen är långa & fyller ut hörnet, de efterföljande stygnen blir kortare.
 
Nästa steg är att flytta vidare till nästa 2Lm hål - där virkar du 3 St. I nästa hål virkar du 3 halvstolpar (Hst - garn över, kör igenom nålen, garn över, dra igenom en ögla - 3 maskor på nålen - garn över & dra igenom alla 3 öglor). Hålet efter det - 3 St, sedan kommer du till ett nytt hörn. I detta femte hål från start virkar du 3 Dst, 3 Lm, 3 Dst - luftmaskorna gör så att du får till hörneffekten! Upprepa sedan samma mönster runt om hela rutan. För att få klart sista hörnet så virkar du 3 Dst & 3 Lm & knyter ihop det hela genom att göra en smygmaska genom den sista länken på den inledande 4Lm kedjan.
Att sen sy & virka ihop dem... Ja där improviserar jag alltid lite hejvilt, så i fall att någon vill veta hur man gör det så kan ni ju hojta till & så kan jag skriva ihop något kring det. I vilket fall... den här typen av rutor blir rätt kompakta, så de känns som väldigt bra rutor om man faktiskt vill ha en filt som värmer. Många mormorsrutefiltar är ju annars så luftiga att de väl bara fungerar som lantliga dekorationsobjekt. Nu kommer i för sig dessa rutor inte att bli en filt utan en liten väska, men de fungerar rätt bra för det ändamålet också eftersom jag inte vill att alltför mycket av det bakomliggande tyget skall synas.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0