Home made cottage cheese!
Jag älskar KESO - gud så gott det är! När jag bodde i Lund kunde jag köpa en liten bytta, klicka på hjortronsylt & äta upp ALLT på en gång. Så himla gott tycker jag att det är! Så motsvarigheten här i Kanada var lite av en chock... det är inte alls samma sak. Första gången jag köpte en bytta var jag så äcklad att jag trodde att den blivit dålig, kastade den & köpte en ny - bara för att inse att det här eländet var det jag var fast med. Jag har väl vant mig lite vid det genom åren, men överlag är jag inget fan. Vilket gör att KESO är högt upp på matönskelistan så fort jag sätter fötterna på svensk mark. Det finns alltså en "matsaknad" i mig & idag bestämde jag mig därför för att prova att göra min egen cottage cheese. Äckligare än i affären kan det ju ändå inte bli, så det finns inte så mycket att förlora tänkte jag & TADA!
Ok, det är inte som svensk KESO men det är mycket godare än den tuggade gegga de har mage att sälja i affären! Eftersom det är sjukt lätt att göra, kostar i princip gratis & kommer utan plast (observera att jag numera lagrar mat i glasbunkar!) så är det här definitivt något jag kommer att fortsätta med. För den som vill prova:
Koka upp 1 liter mjölk, get eller ko spelar ingen roll (jag körde på get). Jag använde en godistermometer för att se till att mjölken kom upp till minst 90 grader innan jag drog kastrullen från plattan. Som alltid när man värmer mjölk så är det superviktigt att röra hela tiden, annars blir det väldigt illaluktande pannkaka av det hela! När mjölken är tillräckligt varm rör du ner 1 msk vit vinäger. Ställ åt sidan i 10 minuter. Fodra ett durkslag med någon typ av fiberduk (jag använde vad som här kallas för cheese cloth), tillsätt en nypa salt/krydda till ostmassan i fall att du vill ha lite mer smak & häll ner hela alltet i durkslaget. Låt den gula vätskan, vasslan, rinna av i cirka 30 min innan du tippar ner den färdiga keson i en förvaringsbehållare.
Som ni kan se är min version av KESO inte lika kletig som den man köper i Sverige. Nästa gång jag prövar mig på en sats ska jag testa med lite fetare mjölk (här använde jag 1%ig) & minska på avrinningstiden.
Kommentarer
Svar:
Om ni har samma CC som vad de säljer här så rekommenderar jag absolut att du testar att göra din egen. Dels är det mycket godare (om än inte lika gott som svensk KESO) & så tror jag också att det blir billigare i längden. Vet inte hur det är i NY, men här är alla mejeriprodukter väldigt dyra. Tänker även prova på att göra min egen yoghurt... återkommer med hur det går!
& på tal om hur saker & ting går - inget pyre än? Håller tummarna för dig & hoppas att ni "klarar er" tills möblerna kommit. Kram!
Ida
Svar:
Suck, jag hade velat köpa mjölk på glasflaska - men då hade vi nog fått ta ut ett lån eller något. SÅ DYRT. Tycker precis som du att yoghurten här inte är i närheten så god som den svenska eller den finska (åh... Valio). Ska definitivt försöka mig på en hemmagjord variant nu i veckan!
Oj vad spännande! Håller tummarna för att allt ska gå som du hoppas!
Ida
Svar:
Innan jag svarar på din kommentar... fniss... "en använder"? Lite dialekt där?
& sen minns jag ju faktiskt att du berättade det för mig någon gång. Mjölk direkt från bondgården låter ju onekligen som en rätt bra utgångspunkt. Undrar om jag kan hitta någon mjölkbonde kring stugan som är villig att sälja lite åt mig? Värt att undersöka!
Ida
Svar:
Aha! Jag som inte har så koll var helt hundra på att det var dialekt! Tror att Matilda, vars blogg jag läser, brukar använda "en" då & då & jag har därför förknippat det med Västerslätt. Fast... nu inser jag ju att hon läser genusvetenskap, så det kanske kommer därifrån. Måste kolla!
Ida
Svar:
Vi ska höra med vår äggbonde nästa gång vi åker dit om han har någon rekommendation!
Oj, jag insåg inte att din mamma lagrade osten så länge! Du råkar inte ha receptet någonstans? Hade varit kul att få prova på familjen Ydringers julost själv!
Ida
Svar:
Super! Hade varit perfekt om du kunnat göra det! Jag kan ju alltid googla något, men lite roligare att laga något som har lite historia!
Ida
Trackback