Farmers Markets!

En annan sak som jag gillar med Kanada - Farmers Markets*! Det kanske kan hända att den här typen av marknader även finns i södra Sverige, men för mig var det en ytterst trevlig nyhet när jag flyttade hit. En farmers market är helt enkelt en marknad där en massa lokala bönder enats om en dag & en plats där de säljer sina råvaror. Små marknader sätts i regel upp på en parkeringsplats, medan de större ofta sitter på en extrabyggnad där det säljs närproducerat kött, ost & honung. Här i Guelph, som är känt för sitt lantbruksuniversitet, har de en superfin farmers market varje lördag med massa organiska alternativ. Vi snurrade runt där igår & kom hem med en hel kasse tomater för typ 30 kronor, organiska blåbär & alldeles superfärska majskolvar som jag kunde skala själv. Dessutom köpte vi en bit getost från en skäggig farbror som även försåg oss ett vykort föreställande ett gäng glada getter & med vägbeskrivningen till hans bondgård på baksidan - så nu bara måste vi köra road trip ut dit någon dag & kitta på oss lite mer! Älskar att kunna handla mat på det här sättet: för att det smakar så mycket mer, för att det känns fint att gynna alla småproducenter & så har maten inte fraktats land & rike runt för att hamna på min tallrik.
Enda felet med dagens middagstallrik var väl avokadon, men den kan jag bara inte avstå (nödtorft in min värld) & jag tror inte att någon av oss känner så där jättemycket för att flytta till Israel/Mexico... så den får hållas. I övrigt kändes det dock himla bra & nu är planen att vi ska börja veckohandla på marknaden. Jag menar, det kan ju liksom inte finnas ett bättre sätt att kitta på sig alla grönsaker, frukter & bär som kan tänkas behövas! Ja, förutom att odla själv då - men det alternativet strök lite ut sig själv i år. Förutom minten på bilden växer det inget av ätvärde i vår trädgård. Det får bli nästa års projekt!
 
* Har funderat på vad Farmers Markets kan tänkas heta på svenska, men kan bara komma på "Bondemarknad"... Vilket ju låter, tja - väldigt bonnigt & svårsmält. Känner att ett sånt bra konceptet förtjänar ett bättre namn, så om någon har ett mer passande förslag så mottages det tacksamt! I annat fall får jag väl fortsätta med svengelskan. 

Kommentarer
Postat av: Camilla

I Arboga brukar de ha dagar då lantbrukarna står på torget och säljer, det heter då bonde på stan.

Sedan vet jag att bönder vill inte längre bli kallade bönder utan lantbrukare.

Ska klura vidare...
Kram

Svar: Ah, trevligt att det finns i Sverige också! Fast "Bonde på stan" låter lite för mig som om de är ute & kollar till så att stadsförvaltningen valt rätt gödsel & inga kor rymt. :) Bra att veta att de vill bli kallade lantbrukare också, den debatten hade jag missat helt (till skillnad mot dagis/förskola)! Kanske Lantbruksmarknad då?
Kram!
Ida

2014-08-11 @ 09:02:58
Postat av: Alex

åh vad härligt! Älskar sånt. De säljs ganska mycket frukt och grönt, ost och honung osv direkt av bönderna på marknaden här eller från små bilar som åker runt. Men de blir nästan aldrig att vi åker och köper där.

Svar: Älskar det med - är så härligt att knata runt på marknaden & bestämma sig för vad vi ska äta & allt är så galet färskt & alla är så himla trevliga & glada!
Hade vi haft bönder som åkt runt med färska produkter tror jag dock att jag tappat det lite & köpt för mycket! Har just nu dille på fetaost, så jag kan liksom bara föreställa mig hur jag köpt in bit för bit av olika bönder för att jämföra! :)
Ida

2014-08-11 @ 22:02:20
URL: http://www.swedeoncrete.blogspot.com
Postat av: Jo

Organic = organisk/ekologisk
Organisk = växtmaterial
Ekologisk = mat (eller kläder m.m) som producerats utan bekämpningsmedel.

Kram! ;)

Svar: Happ... har uppenbarligen varit borta från Sverige lite för länge... men, men, inte mycket jag kan göra åt det! :)
Ida

2014-08-17 @ 15:51:41

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0