Inte i år heller...

Förra året fick jag en så fin julklapp av farmor, en folkdräkt från 1930-talet. Jag var så himla glad över den, för nu kunde jag ju äntligen gå på SWEAs julmarknad i en folkdräkt jag med! Medan alla andra snurrat runt i vida kjolar från allehanda socknar så har nämligen jag samt de ingifta männen fått klampa runt i jeans år efter år & det har i ärlighetens namn känts hemskt trist. Men nu jäklar, nu skulle jag få representera Piteå-socken på 2014 års julmarknad! Så här var alltså tanken att jag skulle se ut nu under helgen - minus Digby & felkamningen bakpå huvudet. 
Um... tjena. Har varit & fingrat på dräkten, men även om den har överlevt köttbulleflott, lutfiskspad & tusen tindrande juleljus i mer än 80 års tid så kan jag bara inte utsätta stackaren för min Heffaklumpshydda. Den hade spruckit från söm till söm. Så i fall att det ingen baby blir innan i morgon (haha) får jag alltså vackert klampa runt på julmarknaden i jeans ännu ett år. Depp på den...

Kommentarer
Postat av: sandra

Hej ida, jag är så glad över att jag kan gå på julmarknadnaden detta år. Ska gå en runda på söndag förmiddag. Då kanske vi ses om du är där :)

Svar: Åh vad roligt att du kan komma - hoppas att du kommer att gilla det! I fall att du vill se luciatåget så går det vid klockan 1 om jag minns rätt.
Hade jättegärna sets, men dessvärre kommer jag bara att vara inne på marknaden i morgon. Tanken var ju att jag inte skulle vara där alls i år, men så blev Paul tvungen att åka in till jobbet & eftersom vi än så länge är helt babyfria bestämde jag mig för att hänga på. Men vi kanske kan ses för en fika någon gång efter att baby är här & vi är inne i stan?
Ida

2014-11-22 @ 03:58:59
Postat av: Alex

wow vad fint med folkdräkt! Även om du inte kan ha den i år. Önskar jag hade en också, men känns inte riktigt som om jag har någon koppling till såna traditioner.

Svar: Tack! Kändes hemskt töntigt när jag var yngre, men så kom jag hit till Toronto & fick se alla Sweor på julmarknaden - det finns så otroligt många vackra variationer på svenska folkdräkter!
Sen behöver man väl inte ha så mycket mer koppling än att man är från Sverige. Jag ville ha en folkdräkt & farmor hittade en i min storlek som annonserades ut i hennes lokaltidning. Har ju inte vuxit upp i Piteå, men alla farmors systrar bor där (hennes barndomshem ligger där) så det finns en viss anknytning men kanske inte en jättestark sådan.
Ida

2014-11-22 @ 08:57:19
URL: http://www.swedeoncrete.blogspot.com
Postat av: Alex

Ja du kanske har rätt! Vore kul att ha en i garderoben iaf, oavsett hur mycket(eller lite) användning jag skulle få av den.

Svar: Googlade lite & hittade den här sidan:
http://www.slojdivast.se/sv/Vastarvet/Verksamheter/Slojd-i-vast/Faktasidor/Folkdrakter---Bygdedrakter/

Ni ska ju hem över julen, så kanske något du kan kolla upp då. Ett annat alternativ är ju att skaffa en sverige-dräkt. Många Sweor har dem & de är faktiskt väldigt fina de med, om än inte lika specifika. Innan jag fick min dräkt var jag lite sugen på att skaffa en svergiedräkt som DIY kit, antingen en som jag broderat helt själv & sen satt ihop eller en som var färdigbroderad:

http://www.textilpresentia.se/souvenirer/sverigedrakten/sverigedrakten-klanningsmodellen-3
Ida

2014-11-23 @ 21:52:56
URL: http://www.swedeoncrete.blogspot.com
Postat av: sandra

Det va riktigt mysigt att vara på julmarknaden, lite nolstagi. Synd du inte va där men jag ses mer än gärna en dag :) Jag
har bytt telefon så har inga nr kvar men mitt nya är 647-648 3693

Svar: Visst är det mysigt! Vet inte om du såg luciatåget, men oj så rörd jag brukar bli när jag ser det. Baby C bara MÅSTE vara med ungefär så fort hän kan gå! :)
Jättekul, då får vi planera in något när saker & ting landat lite mer här!
Ida

2014-11-26 @ 15:24:23

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0