Orange, pistachio and craisin tea loaf...
Igår kväll drabbades jag av totalt baksug - så vid midnatt plockade jag ut två "tea-loafs" ur ugnen. Någon som kan hjälpa mig med det svenska namnet - är det bara kaka fastän det bakas i en limpform? I vilket fall, det här var ett helt underbart recept att baka - det luktade gott från scratch. Vanligtvis brukar ju mjölblandningar inte vara så spännande, men med en massa kardemumma, kanel & ingefära i luktade det jul i köket från första stund. Paul älskade slutresultatet, så det här är absolut ett recept som går in på "spara-listan"!
Orange, pistachio and craisin tea loaf
Värm ugnen till 180C. Smöra en limpform på 2 liter (jag körde på två mindre formar). Blanda 500 ml vetemjöl, 1 msk bakpulver, 0.5 tsk salt, 1.5 tsk kanel, 1.5 tsk kardemumma & 1 tsk mald ingefära i en mindre bunke. Vispa ihop 115 g rumsvarmt smör med 150 ml strösocker & tillsätt rivet skal från en apelsin. Vispa ner 2 ägg & 1 tsk vaniljextrakt. I en liten bunke, rör ihop 250 ml mjölk & 75 ml creme fraiche. Alternera att röra ner de torra/våta ingredienserna i smörblandningen. Tillsätt slutligen 125 ml pistagenötter & lika mycket av torkade bär eller frukter. I originalreceptet angavs torkade körsbär, men Paul är ingen körsbärsfantast så jag körde på torkade tranbär istället. Kan tänka mig att det blivit jättegott med tex hackade aprikoser eller så fikonbitar i annat fall. Häll ner blandningen i den förberedda formen, släta ut smeten & grädda i 55 min (kolla med en tandpetare så att det är klart). Låt svalna i formen i 10 minuter, tippa sedan ut "limporna" på ett galler & låt dem svalna helt.
Kommentarer
Trackback