Första storkoket - vegetarisk lasagne...

Paul kan ju inte laga mat, på riktigt, så rent matmässigt måste vi planera lite inför Baby Cs ankomst. Jag kan ju i & för sig tycka att en vuxen man ska kunna laga åtminstone en tre-fyra rätter, men ibland gäller det att välja sina strider & det här är ett sånt tillfälle då jag känner att det är bättre att acceptera landet som det ligger nu. Han jobbar ju så långa dagar att det känns så där att trycka upp ett förkläde & en kokbok i armarna på honom så fort han kommer innanför dörren. Dessutom, ska den tid vi har tillsammans användas till något mer konstruktivt än att titta på TV-serier i sängen så ser jag hellre att vi arbetar vidare på husrenoverandet. So, i helgen anlände två gubbar från SEARS med en frysbox. Nu är tanken att jag ska laga mat i lagringssyfte, så att vi har ett litet förråd att ta av i november. Jag måste erkänna att jag inte är så bra på att laga & frysa in mat, det blir antingen inte av eller så glömmer jag bort att jag stoppat in det i frysen (hej ekorrhjärna) men desperate times calls for desperate measures så nu får det banne mig bli av! Jag mjukstartade idag med att laga lasagne, något som jag ALDRIG skulle laga i ogravid form men som nu känns som en rätt bra idé. Detta medförde att jag fick lära mig något helt nytt, här i Kanada måste lasagneplattorna kokas innan de knölas ner i lasagneformen. Så himla opraktiskt, jag menar, försök själv lägga fina lager av kokhet, sladdrig, pasta... Varken smidigt eller bekvämt! Fick tillslut ihop någon form av lager & slutresultatet blev faktiskt himla gott. Stort plus också att jag slapp laga bechamelsås - som på riktigt kan vara den mest brännavidvänliga lösning som någonsin svängts ihop i ett kök.
En jättelåda lasagne åt mig, bara mig!
 
Vill ni testa själva är receptet enligt följande:
 
Stek 225g tunt skivad svamp med 4 vårlökar & en pressad vitlöksklyfta i olja. När blandningen mjuknat, häll över 800 ml krossade tomater, 150 ml tomatpuré & 2 msk rödvinsvinäger. Krydda med peppar & låt puttra medan du tar itu med fyllning två. I en bunke, rör ihop 450g ricottaost, 300 fryst (utkramad) spenat, 1 ägg, 1 msk hackad färsk basilika & lite muskotnöt. Skeda över 1/4 av tomatröran i en lasagneform (som ni kan se är våra vanliga formar på vift, så här fick det bli en sladdrig trist aluminiumform, men välj en som mäter kring 23x33x5cm) & lägg på ett första lager lasagneplattor. Skeda över lite till av tomatröran, nytt lager lasagne, klutta dit allt spenatgojs, nytt lager plattor, mer tomatröra & 200g mozzarella ost, ett sista lager plattor & avsluta med den resterande tomatröran plus ytterligare en 200g mozzarella. Grädda i 35 minuter på 190C.

Kommentarer
Postat av: Jo

Ser jättegott ut! Jag brukar köra med alla de grönsaker jag tycker om/vill ha med, stek med vitlök och häll på krossade tomater. Varva gojs med lasagneplattor, bechamellesås och fetaost =)

Svar: Nomnom, fetaost! Funderar fortfarande på att slå till på det där 5 kilos blocket... & den här varianten av lasagne som jag testade igår var väldigt enkel att göra, så det var ett klart plus. Måste bara komma ihåg att ta av mig mina ringar nästa gång jag gör den, tror fortfarande att det sitter så bitar spenat under stenarna! :)
Ida

2014-09-16 @ 18:22:28
Postat av: Jo

Klickade iväg innan jag hann säga att det ska bli kul att testa din variant =)

2014-09-16 @ 18:23:12

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0