First day out gardening...

Nej nu är jag så motiverad av alla trädgårdsprogram jag suttit & tittat på att det får bli en ny kategori här på bloggen - vår trädgård! I nuläget är dock sagda trädgård inte mycket att hänga i granen, någon gång har någon tagit hand om den - men i nuläget är den lite av ett train wreck. Det står någon förbisedd rosenbuske här & någon pion där, men mycket är dåligt planerat, övervuxet & täckt med massa skräp som den förra ägaren inte kände för att städa upp. Det finns med andra ord att göra! Så idag tog jag med yngsta trädgårdsmästaren ut för en första liten spaningsrunda. 
Medan Tor satt & såg milt förvånad ut under sin lilla solhatt (tack Ingrid!) flängde jag runt & gav lite trädgårds-första-hjälpen.
Krattade två stora säckar med löv & började städa upp lite bakom vårt trädgårdsskjul - ser ju inte så kul ut nä... Men det där riset i mitten är en rosenbuske så det är goda nyheter!
Lika så att det gröna bakom rosenbusken är liljor & tulpaner!
Håller tummarna för att lökarna inte ska vara för gamla - hade varit så härligt att få lite vårblommor! Mindre härligt... Det här FÄLTET med garlic mustard, mitt hatobjekt nummero uno:
Men Tor & jag har en plan - vi ska bussa Paul på eländet! För det går ju att hålla på & dra skräpet för hand de närmsta 7 åren tills vi utarmat fröbanken som byggts upp i marken - men det blir bra mycket mindre jobb om vi ger det hela en ordentlig dos gift!

Kommentarer
Postat av: Jo

Skulle det inte gå att gräva ur och hälla på ny jord? Känns ju bättre än gift.

Svar: Nope - garlic mustard är en "invasive species" (vet inte vad det heter på svenska) & har inga naturliga fiender här i nordamerika. Det innebär att de tar över ALLT om de får chansen & i sin tur ser de till att utsöndra kemikalier i jorden som är skadliga för inhemska växter & även djur (som grodor & salamandrar). De är med andra ord inte speciellt trevliga att ha att göra med & jag vill inte gräva ut jorden & skicka iväg det till tippen där fröna kan sprida sig helt obehindrat. Bättre att arbeta på plats. Sen är det ju inte så att vi kommer att tippa ut en tunna DDT över eländet, utan ett växtgift med kort halveringstid som inte går ner i grundvattnet.
Ida

2015-04-14 @ 07:06:56
Postat av: Jo

Aha, jag förstår, då vore det ju inte så bra nej om det skickades till tippen.

Svar: Nej & det värsta hade ju varit om det kommit någonstans där det inte finns garlic mustard sen tidigare, hade ju känts så där om vi varit orsaken till att det sprids!
Ida

2015-04-15 @ 17:18:52

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0