Earth overshoot day...

Det är ju ingen hemlighet att jag blivit mer & mer hippie de senaste åren. Motverka matsvinn & att äta lokalt odlad mat har blivit viktigare & viktigare, samtidigt som jag börjat snegla på större förändringar för att leva mer miljömedvetet. Så när jag idag läste att "Earth Overshoot Day" inträffade den 13e augusti i år började jag titta på vad vi kan göra för att leva mer inom ramen för vad som är hållbart. Det första jag gjorde var att räkna ut på ett ungefär hur många planeter det hade krävts om alla hade levt som jag... 2.7... Det kändes väl SÅDÄR. Fast Paul är värre, 3.85. Nu går ju vissa saker inte att ändra på bara så där, Paul måste tex fortsatt pendla in till jobbet, men jag tänker att det finns en massa små saker som vi kan ändra rätt omgående utan att det egentligen påverkar vårt liv så där jättemycket. Koppla in våra regntunnor så att vi inte behöver använda grundvatten i trädgården, byt till e-räkningar för att spara papper, bli bättre på att dra ut kontakter till apparater som vi inte använder hela tiden... Men mest känns det som om vi kan påverka med maten. Bli ännu bättre på att äta ekologisk, närodlad & allra helst hemodlad mat. Dagen middag fick gå lite i den andan - hembakt bröd, hemodlade tomater & basilika & så lite "soppa på en spik":
Då & då helsteker jag kyckling & istället för att bara kasta skrovet fryser jag in det till dagar då jag känner för kycklingsoppa. Världens lättaste hittepå recept, men jättegott!
 
Hacka 2-3 selleristjälkar & koka upp tillsammans med kycklingskrovet & 2 liter vatten. När allt kokat upp ordentligt häller du allt i ett durkslag över en stor bunke så att du behåller kokvattnet. Plocka av allt kött från skrovet. Stek lite lök samt 1-2 slantade morötter i lite olja, tippa i köttet samt selleribitarna, häll över vattnet, tillsätt 3-4 tärningar med kycklingbuljong samt 4 dl röda linser. Koka i 15 minuter, salta & peppra & servera tillsammans med grekisk yogurt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0