Ett litet leende...

Idag var det dags för Tors 2-månaderskontroll samt vaccination. Kändes SÅ jobbigt när vi skulle ge honom sprutorna för han var så himla, hjärtskärande, glad & så BAM - nål i varje litet ben. Riktigt såg hur leendet trillade av hans lilla ansikte, ögonen spärrades upp i chock & så gråten på det. Fast det hade kunnat vara värre, har ju hört när han varit riktigt ledsen pga provtagning & med sockervatten på nappen var vi inte i närheten av hur ledsamt det hade kunnat vara. Desto värre var det för mammahjärtat när det kom till invägningen. Han har nämligen varit konstant dålig på att lägga på sig vikt & det höll i sig idag med - 4.5 kilo nu & vi hade hoppats på närmare 5. Jag vet att mitt jobb i nuläget involverar mer än att bara mata honom, men när han inte lägger på sig som han ska fastän jag tycker att amningen går hur bra som helst blir det faktiskt rejält jobbigt. Jag vill ju inget hellre än att min lilla kotte ska må så prima som det bara går & tja... kan liksom inte låta bli att känna mig rätt misslyckad. Lite som om min kropp helt enkelt inte fixar att producera tillräckligt näringsrik mat & som om jag inte klara av det enda som faktiskt krävs av mig i nuläget. Det kom en tår eller två i bilen, men så fick jag ett av de här tandlösa grinen & livet kändes genast väldigt mycket bättre.
För det är väl lite så nu, att det inte spelar så stor roll om jag slår i en tå, inte får sova eller blir nerkissad halv fem på morgonen, ett litet leende från knyttet & allt är rätt i världen ändå.

Kommentarer
Postat av: L

Min lilla är snart två månader också. :-)
När hon gick upp lite för lite i vikt gav bvc rådet att under en period mata varannan timme (var tredje under natten) och göra det enligt klockan snarare än när hon signalerar att hon vill ha mat. Det tog emot men gjorde stor skillnad på bara en vecka. Kanske något att prova?

Svar: Grattis till er lilla tjej! Tor blir 2 månader i morgon - känns som om tiden har gått så fort!
Tack för tipset, jag ska försöka se till att han ammar lite mer frekvent under dagarna. Vanligtvis brukar vi ligga på 2.5h-3h mellan tillfällena så det går att korta ner lite på uppehållen. Hur tog er tjej att bli väckt på natten för mat? Tor är i regel en himla glad baby, men blir han väckt innan han är redo att vakna blir han ofta rätt kinkig så det känns så där att dra upp honom mitt i natten...
Ida

2015-02-05 @ 11:07:56
URL: http://livetpavastkusten.wordpress.com
Postat av: Alex

vet inte hur de är i kanada, men i sverige och grekland är dom där kurvorna gjorda efter flaskmatade barn. Kolla (googla) på WHOs vikt kurvor för ammande pojkar. Kanske följer han den bra?

Svar: Tack för tipset - det låter ju rimligt att samma skulle gälla här eftersom flaskmatning är rätt vanligt & ammande mammor ses lite som en "nymodighet" (?!). Har sett att amningshjälpen säger att det är OK med en mindre viktuppgång än 200g per vecka, så lite som 100g ansågs fortfarande normalt & i så fall ligger han över gränsen. Gissar på att det spannet täcker helammade till flaskmatade bäbisar.
Ida

2015-02-05 @ 13:42:56
URL: http://www.swedeoncrete.blogspot.com
Postat av: L

Hon brukar inte protestera om hon blir väckt på natten och det vankas mat. :-) Nu är det oftast hon som väcker mig och det går max tre timmar mellan målen nattetid. Före bvc:s råd låg vi på tre timmar mellan målen dagtid också. Efter ca 10 dagar av matning enligt klockan gick jag tillbaka till att gå efter hennes signaler. Då hade hon vant sig vid att äta oftare och vill nu äta med 1,5-3 timmars mellanrum. Hon har fortsatt växa bra och bvc är nöjda. Jag är lite trött på deras fokus på hur kurvan ser ut och tänker försöka ta det pratet med en nypa salt så länge hon äter, växer och verkar må bra.
Apropå svenska viktkurvor kan man läsa mer här: http://www.rikshandboken-bhv.se/Texter/Hur-ar-tillvaxtkurvorna-gjorda/WHOs-tillvaxtkurvor/

Svar: Tack för länken & framförallt skönt att höra att BVCs gräns går vid 100g/vecka. Kände mig nämligen rätt stressad över att komma upp till 200g per vecka, nästan dubbelt så mycket som han lägger på sig nu. Idag har vi ammat med cirka 2 timmars mellanrum & inte låtit det gå längre än 2.5 h - så nu är planen att försöka hålla det tempot den närmsta månaden & så får vi hoppas att det hjälper. Gällande nattamningen tror jag att jag ska försöka lägga till ett senare kvällpass & så tänker jag att jag kanske kan pumpa mitt i natten & använda det som top up i fall att han blir grinig av att behöva vakna.
Sen är det ju precis som du säger - verkar de glada & hänger med så behöver man kanske inte oroa sig alltför mycket även om kurvan inte är optimal.
Ida

2015-02-06 @ 09:51:51
URL: http://livetpavastkusten.wordpress.com
Postat av: L

Kan lägga till att när BVC tyckte att hon gått upp för lite så hade hon gått upp 95g på en vecka. Gränsen för vad som anses normalt går vid 100g på en vecka...

2015-02-06 @ 10:02:02
URL: http://livetpavastkusten.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0