Bell peppers...

Vi startade dagen nere på vår farmers market som verkligen börjar komma igång på riktigt nu - så mycket lokalt odlad mat att välja bland! Eftersom vi verkligen försöker att äta sånt som inte transporterats allt för långt är det alltså läge att bunkra upp inför vintern. Förra året frös jag ner en massa tomater (för grytor & chili) samt rotsaker (för att rosta i ugnen) men i år vill jag vara ännu bättre på det så att vi slipper köpa en massa varor från Sydafrika, Mexico & New Zealand under vintern - vi kan väl se på det som mitt lilla matprojekt för 2015. Började idag med att köpa på mig ett helt kilo paprikor för cirka 30 kronor. Kom hem, skar upp alla utom en, kokade dem i tre minuter & lät dem rinna av innan jag hackade upp dem i lagom bitar för chili & soppa:
Hacka, hacka, hacka - ner i fryspåse tillsammans med ett kaffefilter för att undvika massa isbildning & så sög jag ur all luft med ett sugrör för att få det så pass vacuumpackat som det bara går utan att ha en maskin som gör jobbet.
Tor som aldrig hade sett ett sugrör in action innan höll på att trilla ur sin stokke-stol av ren upphetsning. Det behövs verkligen inte mycket för att få Tintin alldeles till sig!

Kommentarer
Postat av: Monica

Kokar du upp vatten först och lägger i bitarna? Har du bara lite vatten, tänkte på att annars kanske man häller bort för mycket nyttigheter. Bra tips för jag handlar på mig ekologisk paprika och inte alltid vi hinner äta upp allt, nu ska jag frysa också, är ju jättebra. Söt han är lille killen:-)

Svar: Vad roligt att mitt tips kommer till användning!
Det här med att koka grönsaker innan du fryser dem är något jag inte alltid orkar göra, men om du vill veta mer om varför man ska göra det kan du läsa den här länken:

http://nchfp.uga.edu/how/freeze/blanching.html

När det gäller paprikorna igår kokade jag upp en full kastrull vattnet & la i dem så som de såg ut på första bilden - lättare att plocka upp dem ur vattnet då än om de är i färdighackade bitar. Sen lät jag dem stormkoka i 3 minuter innan jag hällde över dem i ett durkslag & spolade av med kallt vatten.
Ida

2015-07-12 @ 15:09:50
URL: http://engelsktporslin.blogspot.com
Postat av: Monica

Tack för svar och då förstår jag:-), det låter ju vettigast att lägga i dem hela:-)

Svar: Ja, eftersom de ska vara i vattnet så kort tid vill man ju inte behöva stå & fiska ut bitar med en hålslev i all oändlighet. :) Lägger du i dem hela är det snabbt att få ut dem & så kan du lägga i fler i samma vatten/använda det vattnet till att koka något annat.
Ida

2015-07-12 @ 18:41:09
URL: http://engelsktporslin.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0