Ett vägginlägg...

Josefin hade lite köks/barnrumsrelaterade frågor - så jag tänkte att vi ger väggarna i sagda rum ett eget inlägg! Till att börja med, nej Jo - vi tänker inte slå ut alla väggar i hela huset men vi funderar allvarligt på att göra det i just detta rum. Anledningen är helt enkelt klassikern "Folk som renoverar fastän de är för snåla & sitter på noll känsla för slutresultat" - en kategori av människor som den förra ägaren av huset verkligen måste ha förkroppsligat... Anyway, vi sitter ju på ett hus som är 100 år gammalt & då är ju saker & ting inte som de hade varit i ett nyare hus. Till exempel så är de flesta väggarna inte gipsväggar så som jag är van vid sen tidigare utan istället är de så kallade "lath and plaster". Alltså, väggarna består av ett gäng träribbor som sen täckts med tre lager puts - här kan ni se lite "lath" skymta fram där diskhon tidigare stod:
Den här formen av väggar ses i hus fram till 1950-talet då gipsväggarna gjorde entre & efter det har mängden personer som bemästrar "lath and plaster" minskat radikalt - så vill du ha en sån här vägg idag får du leta för att hitta någon som kan göra det & det är i regel rätt dyrt att få det gjort. Eftersom putsen dessutom har en tendens att spricka när huset rör på sig (vilket är rätt standard här) fattar jag att många väljer att sätta upp gipsväggar efterhand som de renoverar sitt hem. Vad jag inte har lika lätt för att förstå är när folk är lata & bara sätter upp gipsskivorna rakt över den gamla väggen istället för att riva ur, täta alla hål & sätta i ordentlig isolering. Sen minskar förståelsen till NOLL när gipsskivorna dessutom sätts upp så som de har gjorts här - utan att ta hänsyn till golvlisterna...
Ursäkta språket, men snål-/latfan som ägde huset innan oss har helt enkelt kapat gipsskivorna precis ovanför golvlisterna så att han inte behövde dra lös dem innan... Vilket gör att de två längsta väggarna i rummet båda ser helt "rumphuggna ut". Jag menar... En version av golvlistutseende är rätt, den andra helfel:
Jag inser ju att det inte är så där jätteoptimalt att börja slå ut väggar när du sitter på en rätt ny liten människa som lite lätt lägger krokben för 100% arbetsinsatser, men samtidigt vill jag inte göra en halvdan renovering bara för att behöva göra om det om något år igen. Då känns det bättre att ta smällen, riva ut eländet, isolera bra, sätta upp nya väggar som GÅR NED TILL GOLVET, slipa om golven & sätta upp golvlister som sitter som de ska. Nu är jag dock inte så optimistisk/naiv att jag tror att vi ska få till allt det här på egen hand, inte med Pauls rygg så i nuläget ser arbetsplanen ut något i den här stilen:
 
1) Ida går lös med släggan, isolerar & sätter upp byggplast (sånt som jag redan gjort i stugan & kan)
2) Vi hyr in två gubbar som sätter upp de nya väggarna
3) Vi lägger de sista en/två lagren puts & slipar väggarna så att de är färdiga för att målas
4) Vi hyr in en golvgubbe som förhoppningsvis kan trolla fram ett fint, barnvänligt, golv
5) Ida målar
6) Ida dekorerar med hjälp av Digby

Kommentarer
Postat av: Åsa

Ahhh, uppgraderad app, kan äntligen kommentara fr mobilen! Spännande med byggnadshistoria. Lägenheten häri Shlm har ngt liknande, vass el träribbor med puts, också ca 100 år gammalt. Främst tak men någon av väggarna också tror jag. Vi har ev fått tag i vettiga renoverare ocg dom kommer att limma upp väv i taket och måla på det. Det blir och bredspackling och/eller fondtapetsering på väggarna sen färg på det.
Men vi har sluppit rumphuggna lister... och musskellett :)

Svar: Då får du lite mer historia! Gipsväggarna kom till efter kriget - när alla soldater kom hem blev det nämligen baby-boom & det behövdes mer hus fort. Gipsväggarna utvecklades således så att man kunde konstruera ett färdigt hus mycket snabbare än vad den gamla tekniken tillät.
Har du ett riktigt gammalt hus brukar de använda hästtagel också, tydligen riktigt grisigt att dra ur så jag hoppas att vi slipper det!

Skönt i alla fall att ni hittat vettiga hantverkare - sitter man på ett gammalt hus är det ju viktigt att man får tag på folk som verkligen vet vad de gör!
Ida

2015-03-13 @ 22:10:54
URL: http://www.insydd.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0