Massa trädgårdsnytt!

Paul spikade ihop ytterligare en raised bed i helgen, så i morse satte jag igång att fylla den med jord & plantor. Blev åter igen en kombination av tomater (biff) & kryddor. Viktigast av allt...
Dill! Ingen svensk trädgård utan denna växt - nu längtar jag tills den är tillräckligt stor för att jag ska kunna tukta den med gott samvete!
What else är nytt i trädgården... Well, vi har spikat upp ett bo för solitära bin/humlor!
I & med att landskapet blir mer & mer urbaniserat kämpar nämligen dessa små insekter med att hitta ställen att lägga sina ägg, så vi hjälper till lite! Varje rör (utborrade torra stjälkar) är en potentiell äggläggningsstation - så förhoppningsvis kommer vi inom kort ha massa humlor som surrar runt bland våra grönsaker! Sen har vi blivit med svensk flagga! Vi hade nationaldagen som ABSOLUT sista datum som den var tvungen att åka upp, men när farmor påpekade att det var flaggdag igår så var vi ju bara tvugna att få upp den bums. Härligt - nu känns det verkligen som min trädgård!
Fick lite feeling & körde lite gult & blått tema i rabatten på framsidan av huset. Alltså... jag vet att den fortfarande ser lite ledsen ut, men med tanke på hur den såg ut innan dopet så är det här ett ofantligt framsteg!
När jag började var det hela ett enda oredigt hopkok av ogräs & sånt som tidigare ägare planterat. Googlade lite på hur jag skulle bära mig åt för att få bukt med eländet & blev rekommenderad att dra plast över det hela i ett år för att döda allt & sen börja om från scratch. Men alltså... döda irisar? Kände inte riktigt att jag kunde - de är ju för vackra!
Så jag har ryckt & ryckt & ryckt ogräs i oändlighet & nu i helgen kändes det nog bra för att jag skulle kunna börja pula ner lite nya växter. Har börjat lite försiktigt med moonlight coreopsis (längst till vänster), sedum & lammöron.
Det ser ju lite ofärdigt ut... men jag hoppas att de snart ska börja fylla ut allt tomrum. En som sköter det jobbet helt perfekt är min kattmint - så himla fin, utan att för den skull dra till sig alla katter i omgivningen (den är besläktad med kattmyntan)!
Här omgiven av ogräs... men de fungerar som "fillers" i nuläget, så de får vackert stå där tills jag har listat ut vad jag ska plantera härnäst. Funderar lite på om jag kan få till något i den här stilen - hade varit så himla fint med en klätterros!

Kommentarer
Postat av: Alex

Så himla fint de börjar bli! På tal om bin så läste jag något som delats på FB i veckan om att man kan hjälpa dom genom att ställa ut vatten fat med tex stenar (eller som på bilden sådana glas spelkulor) i som dom kan sitta på och dricka. Hjälper tydligen mycket för att dom ska kunna överleva och trivas i området och därmed hjälpa till med pollinering och sådär :)


Blir jättesugen på att gå ut och gräva i jorden lite själv. Har påbörjat projekt ros trädgård tillsammans med grannen

Svar: Tack!
Är lite tveksam på vatten i trädgården - är rädd att jag ska glömma av det & sen sitta på världens myggreservoar... Men jag ska googla i alla fall!

Älskar rosor - så en hel trädgård låter ju helt fantastiskt! Hade varit jättekul att få se på bloggen hur det går för er!
Ida

2015-05-26 @ 08:22:39
URL: http://www.swedeoncrete.blogtspot.com
Postat av: Malin C

Så fint och mysigt ni har det. Här är man (dvs jag) livrädd för bin och getingar (allergi) så vi håller på att snickra fladdermusholkar för fullt istället. Det, fågelholkar och ekorrmatare; SÅ roligt!
Härligt att ni har sommar, här pendlar mellan 10-17 grader så vi är inte där än.

Svar: Ajdå, nej då vill man ju inte direkt sätta upp något som gör så att de blir fler! Även om nu bin inte är lika på att sticka som getingar. Här är min stora skräck att vi ska få hornets, de tycker jag är vidrigt läskiga!
Jättehärligt med sommarvärme nu när farmor är här, hon hade haft 3 grader & regn större delen av tiden om hon varit hemma - så det känns fantastiskt att Kanada bjuder på den ena sommardagen efter den andra!
Ida

2015-05-26 @ 11:05:55
URL: http://mclapper.blogspot.se/
Postat av: Jo

Jättefint! Vill bara lite kort inflika att du kanske kan avvakta lite med saker allra in till väggen, kan hända att jag har pulat ner några (flera) luktärt där ;)

Svar: Aha - men då väntar jag lite tills jag bestämmer mig för att gräva ner något nytt! :)
Ida

2015-05-26 @ 18:10:51
Postat av: Alex

oh vet inte alls hur de är angående myggen. Men kolla det. Såg himla fint ut med ett fat med lite vatten och puttekulor! Vattnet kan man ju byta ofta om det är så att myggen tycker om det också?


Har en lång rabatt längs med huset som vi tänkt fylla med rosor. Kul att ha ett projekt på gång. Så nu tar vi sticklingar så snart vi får tillfälle. Ska bli så spännande att se om de tar sig bra.

Kommer uppdatera om det. Tänkte börja om med bloggandet lite nu, det har ju gått vääldigt långsamt på senaste.

Svar: Försökte googla, men hittade inga bra bilder. Har du en länk till något fint "bibad"?
Åh vad roligt - så ni samlar ihop en massa olika rosor då? Låter helt underbart med en jättelång rosensamling att gå & njuta av!

& heja på att blogga mer frekvent! :)
Ida

2015-05-27 @ 11:53:20
URL: http://www.swedeoncrete.blogtspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0