Det här med konflikter...

Sov rätt dåligt under natten, så idag är jag trött & som ett väldigt ovälkommet brev på posten dök ett gäng jobbiga tankar upp & nu snurrar de runt & mal i huvudet... Kan inte låta bli att tänka på hur relationer avslutas & vad man kan se på som den slutliga spiken i kistan. Jag har hamnat i konflikter med folk tidigare i mitt liv & ibland har det känts som om vi varit i en total återvändsgränd - relationer som varit bortom all räddning. Fast så har något hänt, tiden har gått, folk har varit mindre sårade, någon har vänt andra kinden till & så har det gått att hitta tillbaka till varandra... Sandra, Pauls ex, är ett lysande exempel på just detta. I cirka två år fanns det liksom inte på kartan att vi någonsin skulle umgås igen, men så en dag hade vi väl båda lyckats lägga ifrån oss nog med prestige för att prata med varandra & nu är hon en av Tors tre gudmödrar. En relation som jag är så stolt över idag, att vi lyckades arbeta oss igenom alla jobbiga, sårade känslor & komma ut på andra sidan som vänner! Men så tänker jag på de skadade relationer som jag idag har med tidigare närstående & det känns nattsvart. För det känns som om det går att ta sig igenom hemskt mycket - men om man inte finns där när det verkligen gäller då är det kanske inte lönt att lägga ner mer energi på att få något att fungera igen? Kan man inte lägga sitt ego åt sidan när det kommer till livsomvälvande händelser så som födslar & dödsfall, då känns det faktiskt som om det lika gärna kan kvitta. Även om det sägs förlåt i framtiden, det faktum att dessa personer helt ignorerat Tor under hans första 9 månader i livet... Alltså, det känns som ett närmast oöverstigligt berg att ta sig över & det gör mig så himla ledsen. Dels för min egen skull, men allra mest för Tors. Vill ju att han ska växa upp & känna sig älskad - inte bortvald...
 
Hur tänker ni när det kommer till konflikter? Hur mycket går det att ha överseende med, hur mycket kan man vända andra kinden till & när är det finito & slut på all vilja att reparera något?

Kommentarer
Postat av: Jo

1. Tor är älskad av sååå många, han kommer aldrig att sakna kärlek. (men förstår vad du menar)

2. Jag tror inte att det är fullkomligt över förrän den ena är helt borta. Om båda sidor vill och kan visa förståelse för den andra så går det att komma över allt. Det kanske inte blir som det var innan men jag tror att man ändå kan bli vänskapliga igen. Det är min erfarenhet i alla fall. Men det är ju inte alls så lätt som det låter.

Stoooor kram till dig!

Svar: Nej jag vet... Att det känns jobbigt beror nog också mycket på att jag själv växte upp med så otroligt bra relationer till äldre släktingar. Men om Tor har familjevänner som är där för honom istället så är det ju helt fantastiskt & jag måste bara lära mig att acceptera att kärnfamiljen kanske inte är de som kommer att heja fram honom genom livet.
& nej, det är inte lätt alls. Jag hade kunnat stryka ett sträck över allt det gamla på en enda gång för att öppna upp kommunikationerna, men det här senaste med att Tor har blivit helt ignorerad får mig att se rött... Blä.

Kram!
Ida

2015-09-01 @ 18:16:39
Postat av: Målvaktsmamman

Ååå, det är så satans jobbigt och är det närstående familj kan det nästan slita itu en. Jag har en något besvärlig familj och det har stötts och blötts genom åren men slätats över och "förlåtits" med tiden. När jag tänker på det är det för att jag oftast vänt andra sidan till, tagit initiativ till försoning och sopat berg under mattor -typ stora matsalsmattor, för att inte vara anledning till mist gemenskap för barnen Och när jag tänker efter, för att jag själv inte orkar gå omkring med dåligt samvete (som jag inte borde ha). Relationerna har blivit inte NÄRA utan tja, mer vänskapliga och accepterande -inte världsomvälvande men för att man måste. För mig har just accepterandet att vissa människor inte går att förändra i stort samt att man är i en livslång relation som måste vattnas lite för syn skull, gett en inre ro med mantra -det kommer en dag för den som beter sig illa (och så skrockar min själ och skänker ro;) Men det har tagit tid att nå hit och jag kan ångra att jag inte "struntade i dumhet" för många många år sedan.

Men det är svårt då man inte vet vad andra går igenom och jag tycker det är svårt att veta när någon ångrar och vill förlåtas.


Kram



Svar: Åh jag får ont i magen bara av att se "förlåtits"... Det är väl det värsta, folk som inte kan gå vidare även om man diskuterat ett problem/oförrätt utan ska dra upp det gång på gång eller ännu hellre leta nya saker att bli förolämpad för. Det tar så SJUKT mycket energi... Bara svårt att veta när det verkligen är för mycket & bättre att bara släppa, jag som många andra är ju uppvuxen med att sopa saker under mattan, låtsas som ingenting, vända andra kinden till & just pga detta så är det ju oftast rötäggen som kommer undan gång på gång med att bete sig som skit.
Ja suck... Familjekonstellationer kan vara himla jobbiga, vilket är så synd när man också vet med sig att de kan vara det bästa av det bästa!

KRAM!
Ida

2015-09-01 @ 18:54:36
URL: http://malvaktsmamman.logg.se/
Postat av: Malin C

Usch vad svårt... Förstår hur du tänker med Tor, blir ju en annan sak än om det bara handlar om en själv.
Jag har en sån relation som gnager o personen i fråga lever nog inte så många år till; ångest och samvetskval!
Ibland beundrar jag människor som är osentimentala och "inte tar skit". <3

Svar: Usch så jobbigt om det är ohälsa/ålder som spelar in också, lägger verkligen på ytterligare en dimension till problematiken när man vet med sig att man har begränsat med tid på sig om man vill försöka styra upp saker & ting.
Sen när det gäller det här med att inte ta skit... En del av mig känner att jag kanske ska vara den som tar första steget, be the bigger person för Tors skull, men samtidigt känner jag att jag inte vill ha människor i mitt liv som jag ständigt måste trippa på tå kring/ta skit från. Det känns inte alls OK att ha den typen av relationer kring Tor, där han kanske märker av att mamma blir nervös/arg/ledsen eller viker sig gång på gång för att undvika konflikt. Det är väl lite sånt man också måste väga in när man har krångliga relationer, om man tror att det blir någorlunda bra om man ber om ursäkt/stryker ett streck över något eller om det bara är ett band aid som hjälper för stunden.
Ida

2015-09-01 @ 20:56:47
URL: http://mclapper.blogspot.se/
Postat av: Jo

Ja, jag förstår verkligen inte hur nån kan ignorera en sådan liten glad sötnos.

Svar: Nu råkar han ju vara väldigt söt (tycker vi i alla fall), men även om han hade varit en halvful, kolikig, rumpnisse så fattar jag inte hur man bara kan totalskita i sitt eget barnbarn...
Ida

2015-09-02 @ 12:36:51
Postat av: Målvaktsmamman

Nääe, jag håller med, hur kan man? Och när jag läser era inlägg så kanske jag hade mått bättre av att nångång faktiskt be folk dra dit solen inte når -och kanske fått folk att inse hur dumt dom beter sig. Va sjutton...mja, pga ålder (på de andra;) är det tyvärr för sent. Vi får helt enkelt fortsätta diskutera vädret fortsättningsvi:)

Härlig dag alla!

Svar: Nu känner jag ju inte dig "in real life", men jag kan liksom bara inte föreställa mig dig sittandes & pratande väääder - de måste ju vara ett gäng helt omöjliga människor du åkt på!
Nej, fram för härliga roliga människor som berikar livet - kram!
Ida

2015-09-02 @ 17:23:32
URL: http://malvaktsmamman.logg.se/
Postat av: Jo

Håller med på båda punkter; söt som socker och konstigt att ignorera barnbarn.

Svar: Det är tur att han har dig Jo som sin fairy godmother, bästa supporten!
& till något HELT annat, skrattade så mycket när jag läste detta - du bara måste läsa!

https://www.distractify.com/man-trying-to-paint-daughters-bedroom-gets-excellent-advice-from-wrong-1324463351.html?ts_pid=2
Ida

2015-09-02 @ 19:33:19
Postat av: L

Känner så väl igen mig i det där med att jobbiga tankar blir envisare när jag sovit dåligt.
Relationer är svårt! Ibland är det svåraste att släppa taget om något som inte är bra eller inte fungerar, tycker jag, men det kan behövas för att det ska sluta sluka energi. För mig hjälper det att komma fram till vad jag förväntar mig av den andre personen för att jag ska kunna stryka ett streck över sådant som hänt. Känns det som att den andre personen just nu skulle kunna ge mig vad jag förväntar mig och behöver? Då skulle jag kunna sträcka ut en hand. Känns det som att den andre personen inte kan ge det just nu så skulle jag försöka släppa taget. Hitta någon slags acceptans för att just nu är det såhär och det är svårt för mig att förändra på egen hand och sen försöka fokusera på alla andra fina relationer som finns. Lättare sagt än gjort, jag vet.

Svar: Det du skriver om acceptans är något jag jobbar med & oftast går det bra, men så känner man sig lite skör någon dag & helt plötsligt känns det bara så himla jobbigt. Nu sammanföll en rad mer eller mindre olyckliga omständigheter & helt plötsligt kändes det så nära inpå att det verkligen gjorde jätteont. Det är väl lite så också att när man har ett litet barn så blir man lite känsligare överlag, speciellt när det rör sånt som man är rädd skall skada barnet på något sätt. Just tanken på att Tor ska växa upp & känna sig bortvald är bara så jobbig... Men, jag får kanske tänka att han ännu är så liten att jag bara gör mig själv en otjänst att tänka på detta, än så länge är han ju nöjd bara han har Paul & mig i sin lilla värld!
Ida

2015-09-02 @ 20:14:43
URL: http://livetpavastkusten.wordpress.com
Postat av: L

Och ja, det är konstigt att ignorera barnbarn. Lika konstigt som att ignorera sina barn faktiskt.

Svar: Jo... fast vuxna barn & föräldrar kan ju bli osams kring saker & ting som faktiskt är grund för en vettig konflikt. En liten baby däremot... Jag känner bara så här, hade det varit Tor som jag varit ovän med & han hade blivit pappa - ja då hade jag i alla fall skickat ett litet paket eller brev adresserat till babyn. Bara för att visa att det faktiskt finns en vilja att finnas där för den lilla personen, att den inte är oviktig...
Ida

2015-09-02 @ 20:16:19
URL: http://livetpavastkusten.wordpress.com
Postat av: Ingrid

Nej men är det sant? Ingen kontakt med barnbarnet? Det verkar ju helt galet. Jag har inte haft många konflikter i livet, jag är ju ganska konflikträdd och i och med att jag flytter konstant så kan man liksom lämna relationer där det kanske börjat slita sig. Den enda jag haft där det slet sig och jag fortfarande är bitter är en där vi båda liksom betedde oss illa, gick bakom ryggen, snackade skit etc, som man gör lite mer av i övre tonnåren, men när vi senare "var vänner" och jag försökte lappa ihop allt genom att säga förlåt och jag var lite väl stolt, och jag hade ju blivit sårad i vänskaper innan och därför betedde jag mig som jag gjorde, ja du vet, tog på mig av skulden, så liksom lät hon mig ta det, inget "nej men du, vi gjorde båda fel". Utan satt kvar på höga hästen liksom och lät mig förstå att allt var mitt fel liksom. Och det blev ju inte bättre därefter och även om jag inte sett henne på år så känns det helt ouppklarat och jag liksom, ja, avskyr henne fortfarande för det. Det känns hemskt men bitterheten sitter liksom kvar. Så för att relationer verkligen ska läka så måste ju alla parter vara villiga. Om man är på helt olika plan och ett parti inte ser eller förstår så kan det vara omöjligt att gå vidare. Och det är ju sjukt jobbigt. Kanske att man kan få proffessionell hjälp? Någon att samtala med som ger en redskap för att hantera en så jobbig relation. Det verkar ju helt sjukt, framförallt för barnbarn, jag menar inom familjen måste man ju försöka. Usch, lider med dig.

Svar: Um... Vill inte skriva så mycket om det här där vem som helst kan läsa (men kommer du & hälsar på kan jag berätta över en flaska vin!), men jo - så är det. Tyvärr. Jättetråkigt & otroligt sårande. Kan verkligen förstå hur du känner gällande din före detta vän. Ska saker & ting fungera efter en konflikt krävs det ju att båda ger, inte bara att en tar & tar & tar. Då slukar det ju bara en massa energi & så hamnar man så himla lätt i det där att saker bara gnager runt i huvudet på en & att man ifrågasätter sig själv. Jag gick faktiskt till en relationsexpert & pratade av mig för något år sen. Kände att det tärde så mycket & hon gav mig lite råd som har hjälp sen dess - om inte annat så sa hon att jag inte är skyldig någon att sitta ner & få skopor av ovett hällt över mig. Det låter så självklart, men innan hon sa det hade jag inte riktigt fattat det utan hade bara massiv ångest inför att träffa dessa personer... Visst, man kan kanske säga att det är att vara konflikträdd - men ibland tror jag att man bara måste hålla sig undan för sitt eget välmående. Hellre fly än illa fäkta liksom.
Ida

2015-09-03 @ 14:37:44
Postat av: Jo

Hahaha! Den var underbar! Roligast är att de uttrycker sig som värsta "gangsta" och sedan snackar om färg i en 3-årig flickas rum =D

Svar: Jag vet! Skrattade ihjäl mig över konversationen om rotting-möblerna! :)
Ida

2015-09-07 @ 20:12:10

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0