Vegetarisk september...

För ett tag sen skrev jag om Earth Overshoot Day & det där har legat & gnagt i huvudet på mig sen dess - att vi i den industraliserade världen använder så otroligt mycket resurser. Har bland annat funderat mycket på hur vi äter, för det är nog många med mig som mest äter "bekväm mat". Mat där man kanske inte behöver tänka till så mycket eller någonsin äter ens lite utanför sin egen bekvämlighetszoon. Så jag bestämde mig för att vara just lite obekväm med maten, kasta om rollerna & äta vegetariskt fem dagar i veckan istället för en eller två som vi brukar. För jag känner att vi i mycket äter kött för att det förväntas av en måltid, det ska liksom ligga kött på tallriken för att det ska ses som ett komplett mål... Bara det då att det inte ser ut så i merparten av världen. Paul såg kanske något skeptiskt ut när jag introducerade min nya matfilosofi, så vi mjukstartar med en månad av mestadels vegetarisk mat. 
Först ut - avokado & ärtsoppa med ostgrillade tacobröd. Intressant nog var Tor kanske mest entusiastisk över detta middagsval. Hitintills har han ju stenvägrat avokado & ärtor har heller inte varit någon hit, men helt plötsligt gapade han som en liten fågel så fort munnen var (mestadels) tom. Jag känner alltså att det finns hopp för framtiden, en rakt igenom avokadovägrande unge hade nämligen varit alldeles vansinnigt mycket utanför min bekvämlighetszoon!

Kommentarer
Postat av: Rebecka

Du råkar inte ha nåt recept på det där, jag sitter på en hel drös avocado som jag måste hitta på något roligt med :)

Svar: Världens lättaste soppa (för 2)! Koka upp 3.5 dl vatten med 300g ärtor & en buljongtärning. Tillsätt en avokado & mixa soppan slät. Späd med ytterligare 3 dl vatten & krydda med en halv buljongtärning till, salt, peppar & sherry om man känner för det. Supergod med en klick grekisk yoghurt till!
Ida

2015-09-02 @ 09:56:38
Postat av: Jo

Bra initiativ! Kom bara ihåg proteinet =)

Svar: Tack, det känns rätt spännande att se hur vi pallar den här månaden! Vi har ju ätit vegetariskt på torsdagar (samt måndagar sen någon månad) i ett par år, men att helt svänga om rollerna är ett stort steg. För mig är det väl mest det här med att jag måste laga de flesta middagarna från scratch som skrämmer lite, brukar under veckorna nämligen luta mig rätt tungt mot färdiglagade middagar som jag fryst ner. Men men, går det inte en dag så är det ju inte hela världen & så får vi på ett igen dagen efter!
Ida

2015-09-02 @ 12:44:52

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0