Semmelpanik...

Åh, jag har ÅNGEST! Fick någon form av psykbryt i förrgår & bjöd in ett par vänner & bekanta på fettisdagsfika imorgon & nu har jag panik över hur jag ska få ihop vettig semlor att bjuda på! Sitter på ett lager torrjäst, så nu försöker jag desperat hitta recept som använder det istället för vanlig jäst. Det går sådär... I princip alla recept hitintills använder sig av vanlig jäst & vetemjöl special (jo lycka till att hitta det här) & de två recept som inte gör det... Men det ser ut som om dagcentra har fått leka bageri. Jag inser ju att det är tanken som räknas & allt det där, men isch vad jag kan sakna att få baka i Sverige. Där alla bullar alltid blir fluffiga & saftiga. Jaja... Går det alldeles åt helsike får jag väl svänga ihop en äppelpaj eller något annat enkelt & helt enkelt ljuga & säga att det är det vi traditionsenligt äter varje tisdag efter fastlagssöndagen!

Kommentarer
Postat av: Alex

jag använder oftast torrjäst här i Gr, hittar sällan färsk. Men tycker inte det blir något större skillnad. Kör på samma recept som vanligt bara att jag blandar jästen i mjölet och ev har lite varmare degvätska än vanligt. Och vanligt vetemjöl då, finns massa olika "special mjöl" här men inte lyckats förstå vad som är vad så kör alltid på standard basic.

Svar: Åh men vad bra att höra att du inte har haft några problem med att använda det till vanliga recept. Jag blir alltid så stressad av torrjästbiten att jag tenderar att gå på recept som specifikt använder det istället för vanlig jäst.
& mjölet är alltid svårt här - tycker att det gör allt mycket tyngre än vad det blir hemma.
Ida

2016-02-08 @ 18:38:52
URL: http://www.swedesa.blogg.se
Postat av: farmor

Gör som Alex skriver, varmare degspad o blanda i jästen i mjölet, blanda in lite hjorthornssalt i mjölet också.

Svar: Äsch, glömde att tillsätta hjorthornssalt - det ska jag testa nästa gång!
Ida

2016-02-08 @ 19:03:26
Postat av: farmor

Glömde att säga mandelmassa o grädde täcker det mesta, även om fettisdagsbullen är torr.

Svar: Tor gav grädden & mandelmassan tummen upp - bullen flög i backen. :)
Ida

2016-02-08 @ 19:05:10
Postat av: Jo

Annars kan du göra den nya varianten som flera konditorier har börjat med som är sååå gott; wienersemla. Bullen är gjort av wienerbröddeg så det blir inte fullt lika stabbigt och risken för torrhet obefintlig. Vet att det inte blir på "riktigt" men in case of emergency... Det är ju ändå grädden och mandelmassan man vill åt ;)

Svar: Åh, wienerbröd är något jag inte vågat mig på ännu. Har fått för mig att det om något ska vara jättesvårt att få till bra - men det låter som en jättebra idé!
Ida

2016-02-08 @ 22:59:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0