Tor & svenskan...

Daisy har börjat hänga med Tor & mig på dagarna sedan Kristen började jobba igen. Inte för att jag alltid drömt om att ha ett miniatyrdagis här hemma (alltså, två 1-åringar är ju lite craaazy) utan för att jag hoppas att det kommer att hjälpa Tors svenska. Alla Sweor jag pratat med när det kommer till tvåspråkighet säger nämligen samma sak - skaffa barn tätt eller så kommer ungarna inte att prata ett enda jotta svenska. ÅNGEST... För jag vet inte om jag någonsin kommer att vilja ha ett till barn, & absolut inte nu, men tanken på att Tor inte ska kunna svenska känns samtidigt jättejobbig. Lärde mig själv aldrig finska från min mamma & som vuxen är det faktiskt en lite sorg - så jag vill verkligen försöka föra svenskan vidare till Tor. Så det var bara att sätta sig ner & försöka komma på en reservplan & tada - DAISY!
Tätare än så här går det ju knappt att få till - en vecka mellan, en gata bort! Perfekt! Speciellt som det är apsvårt & svindyrt (typ 450 kr per dag) att få barnomsorg här. Så jag "struck a deal" med Kristen. Daisy hänger här med oss på dagarna & jag pratar bara svenska med småkottarna. Än så länge pratar de ju inte så där värst mycket över huvud taget (& Tors favoritord är utan tvekan "happy") men i framtiden hoppas jag att svenskan ska bli deras hemliga, coola, språk. Det är kanske inte en vattentät plan, men jag känner att jag i alla fall bättrat på oddsen avsevärt!

Kommentarer
Postat av: Malin C

Gud vad impad jag blir!! Tycker det räcker och blir över med att ha en här hemma 😂 Är så trött så jag stupar på kvällen!

Svar: Haha! Hade ångest innan Daisy började komma hit, tänkte att det skulle bli så sjukt jobbigt. MEN - det är faktiskt lättare med två. De underhåller varandra så himla bra! När jag är ensam med Tor får jag stå för all underhållning & hur länge orkan man liksom lägga energi på att leka engagerat med klossar... Men när Daisy är här kan jag sitta i soffan & lösa korsord utan att någon står & skriker & drar i mina byxor. Det är typ nästan lite lyxigt!
Ida

2016-01-15 @ 20:49:35
URL: http://www.vavawoom.com/malinclapper
Postat av: Anna

Ha ha måste skratta åt Sweornas råd. Har en dotter som nu i veckan fyller tio, ensambarn, och hon pratar, läser och skriver svenska på samma nivå som jämnåriga i Sverige. Hon har aldrig bott i Sverige! Bor sedan hon var tre i Calgary, och dessförinnan i Oslo och Houston. Hennes pappa är Engelsk och har begränsade svenskkunskaper..... Känner även flera andra med ensambarn som pratar bra svenska, så den teorin tror jag inte håller. Lycka till!

Svar: Åh men tusen tack för din kommentar - det gör att jag känner mig lite lugnare i själen!
Har din dotter haft några svenskspråkiga vänner som hon lärt sig av, eller kommer det bara från dig/TV-program/böcker? I vilket fall, vilken fin gåva du gett din dotter & jättebra jobbat!
Ida

2016-01-19 @ 12:32:32
Postat av: Anna

Ja här i Calgary har vi en svensk skola som är varje lördag mellan 9.30 och 12.00 problemet där är ju att eleverna kommer och går beror på intresse för svenskan samt familjer som flyttar. Men det har varit ett bra sätt för mig att träffa andra svenskar... Finns ju inget SWEA här... Men om jag skulle ge ett råd så är det att vara envis med svenskan och skita i om andra tycker att du är oförskämd som pratar svenska med Tor när ni är de enda svenska. För som jag sa när M och jag pratade, om de tror att jag pratar bakom någons rygg med en 1-6 åring har de större problem än det att vi pratar svenska. Nu när hon är lite äldre, fyller 10 på lördag, så pratar jag mer till henne på engelska när det är folk runt oss, men då ofta svarar hon på svenska för hon är så van att hon och jag pratar svenska. Hon går dessutom på Frensh Imerssion, så hennes franska börjar också bli ganska bra och hon ÄLSKAR'T! Min franska är inte bra nog att avgöra om hennes är bra men lärarna på skolan är jättenöjda så vi får bara lita på dem... Så bara jobba på, kommer inte gratis men det kommer! Kan skicka mer tips en annan gång kanske om du vill?

Svar: Åh, bra tips att strunta i om folk tycker att jag är oförskämd som pratar svenska med Tor - har redan märkt på kära svärmor att hon blir sur när jag gör det. Men strunt samma!
Vet att det finns svensk skola i en stad en bit bort, så det ska jag kolla upp! Har din dotter sett fram emot att gå dit eller har det varit något hon varit mindre förtjust i? Vet barn här som önskat mer svenska på svenska skolan & blivit besvikna då de upplevt att det pratats mer engelska än svenska.
Ida

2016-01-20 @ 14:42:11
Postat av: Anna

M älskar svenska skolan! Hon har haft tur så att det hela tiden varit minst en jämnårig tjej med samma nivå på svenskan som henne. Vi har haft jätte tur då det totalt varit tre olika tjejer..... Vi har också försökt vara aktiva med att bjuda hem de familjerna med barn som har passat i ålder på lek träffar, middagar etc. Hennes BÄSTA kompis genom fem år flyttade tyvärr till NY nu i somras, men med Skype and brevskrivning (bra skrivträning för dem båda!) har de hållit kontakten, och vi ska ses i Sverige till sommaren! Annars är det mest att vara envis tror jag. Bamse och böcker, ljudböcker, SVTplay och SR har varit flitigt använt. Det finns tom en Bamsetidning för de yngsta som säkert passar er snart. Har också varit så privilegierade att vi varit tillbaks till Sverige några veckor varje sommar.har då köpt på mig så MYCKET som möjligt för att få in den svenska halvan att dominera! Nej skojar bara men det är ju så mycket mer än språket... Bara en sådan liten sak som reflexer på jackan!! Vår tjej har några fina med Emil och Pippi. Har också gjort en adventskalender med bara svenska paket. Pixi böcker, tablettaskar, reflexer, strumpor med Pippi, Bamse tandborste etc. Har gjort det så istället för att köpa och dela ut allt på sommaren för då har hon ju tränat på svenskan i varje fall genom att vara där. Ja bara fantasin som stoppar dig. Lycka till, det går säkert bra.

Svar: Åh, svenska brevvänner - det ska jag lägga på minnet! En av mina bästa vänner från universitetstiden har en liten kille som är två månader äldre än Tor, så det är ju perfekt!
Haha, räknar ner tills Tor blir gammal nog för Bamse. Favorit-tidningen när jag var liten! :)

& jättebra tips om julkalendern, det ska jag absolut köra på.
Ida

2016-01-29 @ 19:34:44

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0