My potager garden...

Eftersom vår formal garden/potager garden sakta börjar ta form tänkte jag visa våra planer & hur långt vi hunnit. So - först av allt, vår skiss på hur vi tänkt oss det hela:
Det tog ett par försök & MÅNGA diskussioner att komma fram till den här designen, men det var helt klart värt tiden att göra det ordentligt istället för att göra det på en höft (så som vi vanligtvis gör). Det är så himla mycket jobb & dessutom rätt dyrt (bara träet till varje box kostar 600-700kr) så det är liksom läge att göra det rätt från början! Hitintills har vi lyckats färdigställa fyra boxar & så här ser det ut nu ur fågelperspektiv.
Vi hade ju tänkt oss fågelbadet i mitten som focal point, men nu har vi stått på andra våningen & spanat ner på trädgården en hel massa & det känns som om det kommer att bli så futtigt där i mitten - så vi måste hitta på något annat. Fast det får vänta lite - först måste vi bli klara med att gräva alla trädgårdsgångar... slitgöra! I fall att ni undrar över sidan närmast huset, det ska bli boxar där med men det får vänta lite. Vi har nämligen planterat en himla massa pumpor där & de mår bäst när de får slingra sig iväg helt fritt & slå ner rötter där de behövs. Därför skjuter vi lite på att färdigställa den sidan & fokuserar vidare på "staketsidan".
Älskar pumpor - de växer liksom helt utan skam, bara vräääker ut sig! I boxarna är det dock lite mer modest...
Alltså, det växer ju men frodas kan vi ju inte direkt säga att det gör. Det här är jag dock exalterad över - tomatkart!
& så gurkblommor. Har aldrig testat att odla gurka innan så jag hoppas att det ska resultera i ett par goda gurkor, i.e. den vanliga gurkan som vi köper hemma på ICA. Här odlar man nämligen ofta tjocka, lite taggiga, gurkor som jag tycker otroligt illa om. Vi har dock planterat en version som kallas English cucumber så jag hoppas att det ska bli rätt!
What else - jo jag fyllde & planterade box nummer tre igår, mycket nöjd med det! Mer tomater, oregano & så knölade jag ner ett par blomkålsplantor som vi dragit upp från frö & som började se hemskt lidnande ut i brist på mer krukutrymme/överhettning.
Något som jag också jobbar på är att plantera ut krukor med kryddor & blommor. Kryddorna mest för att det finns vissa varianter som jag vägrar släppa lösa - som den här kryptimjan, snacka om att ta över ALLT. Sen vill jag ha massa krukor med blommor så som pelargon. Helt enkelt färgklickar för pollinerande insekter!
Helgens projekt blir dock att hitta ett hem för dessa - blåbärsplantor!
Mangold & sallad i all ära, men vi äter blåbär VARJE DAG - så det här känns som den riktiga investeringen i form av att se till att vi får lite avkastning också. Har två plantor men tänker satsa på kanske en 8-10 stycken totalt. Hoppas att det ska räcka för att vi även skall kunna frysa in bär för vintern. Dock kräver blåbär lite särbehandling (sur jord) så vi måste skapa ett separat litet hem till dem skiljt från de andra växterna. Um & så investera i nät så att ekorrarna inte äter upp all kart!
Save

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0