Uppdatering...

Hej igen... Vet ni, de senaste månaderna (eller hela året) har varit så tufft att det känts som om jag bara haft näsan alldeles preciiis över vattenytan. Insåg någongång i oktober att nu var det bäst att bara hålla sig till det som var absolut nödvändigt om jag ville hålla mig ifrån att bli utbränd. Så jag bestämde mig helt enkelt för att temporärt sluta blogga. Det blev bara ett sånt ångestmoment. Skuld för att jag inte hade orken att uppdatera eller svara på kommentarer... & så kände jag bara "Men skit samma, sen farmor dog så är det ändå ingen som bryr sig om jag uppdaterar eller inte". MEN - så är ni så många som hört av sig via olika kanaler för att höra hur jag mår & jag vill bara TACKA SÅ MYCKET! Det har värmt så mycket & gett mig ork när jag behövt det som mest. Så även om jag inte riktigt bestämt mig för vad jag ska göra med bloggen i nuläget så känner jag att jag i alla fall vill ge er ett litet livstecken OCH visa lite av det jag jobbat med de senaste månaderna, för det här projektet har verkligen sugit så mycket av min energi... Så nu kör vi ett gigantiskt FÖRE/EFTER! Huset som Pauls föräldrar köpte i somras har två lägenheter så vi tar bottenvåningen först. Här var det inte jättemycket att göra jämförelsevis, men ändå... en hel del uppdateringar. Vi börjar i vardagsrummet/entren (för på ganska typiskt kanadensiskt vis finns det ingen hall - alltså, jag hade blivit KNÄPP). Innan:
Helt OK, men väggarna & listerna var rätt trötta så jag målade om allt så att det skulle kännas lite fräschare & så spraymålade jag om alla luftventiler. 
Contemporary white istället för persika... har nämligen så svårt för just persikotoner. Passade även på att uppdatera taklampan. Från vardagsrummet kommer du sen in i sovrummet som tidigare var... smutsgult?
Alltså, jag fick bara ångest av den här väggfärgen. Undrar vad den heter på ett paint slip, "nicotin yellow"? Sen hjälpte det ju inte att det fanns stora omålade fläckar & att vägguttagen var brun/beiga...
Här var tanken att väggarna skulle ha varit samma färg som vardagsrummet för bättre flow, men pga ett litet missöde råkade de bli ljusgrå istället (sorry för den taskiga fotokvalitén, de är inte så här mörka irl). Oh well, bättre än innan i alla fall!
& så platsbyggde vi ett litet garderobssystem så att de nya hyresgästerna slapp se en massa rör & skräp som var blottat innan:
Min hantverkare satte hyllorna för långt isär, så det lärde mig att jag måste vara supertydlig med mått innan ett jobb drar igång... Önskar bara att poletten hade fallit ned innan han flyttade upp på ovanvåningen, men i fortsättningen kommer jag i alla fall att vara Measurement-Hitler när det kommer till ALLA byggprojekt. Happ, tillbaka till vardagsrummet, därifrån kommer du nämligen även ut i köket:
Som såg ut så här innan renoveringen drog igång:
Huuur deppigt?! Jag dör lite av att titta på bilderna, herregud vilken orgie i brunt!!! & alltså kaklet, kaklet?! Kakel kan ju verkligen lyfta ett rum så VARFÖR väljer man en så här trist färg utan någon som helst struktur?! Nej jag orkar inte... Hade jag haft mer utrymme i budgeten hade jag verkligen gjort så mycket mer (GOLVET!!!), men nu blev det mest att piffa med färg & nya vitvaror... Kändes nämligen inte helt OK att lämna köket i sitt förestadie...
Spis ano 1972? I början var direktivet att behålla den eftersom den ändå fungerade, men sen råkade jag tvätta bort alla grad-siffror när jag försökte jobba bort allt flått så då var det liksom bara att kasta in handduken & köpa en ny (oops...). Går ju inte att hyra ut en lägenhet där man måste gissa sig till tempen på alla plattor samt ugnen så jag fick OK på att köpa en ny fin liten spis med induktionshäll (YES!). Sen tog vi in en elektriker som drog om strömmen under diskbänken så att spisen gick att plugga in i väggen bakom spisen istället för att blocka hålet för diskmaskinen. På riktigt, den mörka kabeln ni ser i hålet på bilden ovan är spiskabeln som helt enkelt tog så mycket plats att den förre ägaren sket i att installera en diskmaskin... Lex canadianbuildingstandard... & så här blev det när vi var klara:
Hatar fortfarande golvet med en brinnande passion, men det känns i alla fall så mycket bättre nu när väggarna inte längre är dyfärgade. Är också väldigt nöjd med lamporna under överskåpen samt färgen som jag målade diskbänkarna i - Rustoleum mica. Syns inte här, men färgen har diskret "inbyggt" glitter så det ser liiite ut som sten. Inte nog för att lura en geolog, men ändå så pass att det ser ut som vilken OK stenlaminat som helst. Inte så illa för något jag bara rullat på! 
Oh, & när vi ändå tittar på den här delen av köket - utanför dörren finns ett litet "mudroom" som även inhyser tvättstugan samt dörren till den lilla trädgården - men den biten sket jag i att göra något åt. Hela tillbyggnaden är nämligen ett svartbygge (väldigt vanligt här)... Nu har det i & för sig stått som det har stått i mer än 10-år, men man vet ju aldrig, så det kändes onödigt att lägga pengar på den delen utifall att. Happ, från köket kommer man in i en pytteliten hall som leder till badrummet & ett litet sovrum. Badrummet innan:
Det syns inte jättebra, men det var målat i en superblank blåfärg - så pass blankt att man kunde se fingeravtryck på färgen om man la handen mot väggen. Inte optimalt med andra ord, så jag målade om i en mattare färg. Duschkabinen var också väldigt gulnad, så jag målade om den med (vidrigt jobb, färgen stank något helt episkt) samt skrapade bort all gammal silikon & drog ny. Bytte också golvlisterna från mörkt turkost till vitt & så fick jag min hantverkade att installera en fläkt som ventilerar ut all fuktig luft. 
Kanske viktigaste av allt dock, det vidriga väggmunstycket åkte åt fanders. Duschslang all the way! Sista rummet nu... det som våra nya hyresgäster kommer att använda som barnkammare från & med februari. Innan:
Så turkost... vilket kanske kan fungera i större utrymmen, eller som en accentvägg, men i det här lilla rummet kändes det bara alldeles för mycket...
Så jag målade om i en varm off-white (första bilden är bätte i färgåtergivning än bild nummer två):
Bytte också ut taklampan & precis som i resten av lägenheten bytte vi också allt det elektriska. Bye bye till alla gulnade gamla uttag.
& större än så är inte den här lägenheten. Ovanvåningen däremot är en helt annan historia... men det tar vi i ett separat inlägg så fort jag fått min Olympus-kamera att gå med på att ladda upp bilder igen (därav mobilbilder av nedervåningen). Det kanske inte ser jättemycket ut så här när jag sammanfattar det, men eftersom jag gjorde merparten av allt jobb själv så tog det ändå sin lilla tid. Lämnade över nycklarna nu i eftermiddag & det känns SÅ OTROLIGT SKÖNT. Känns som om jag nu helt plötsligt fått tiden till att bli en lite roligare människa igen. Även om jag är helt störd & redan är i planeringsstadiet på nästa renoveringsprojekt... 

Kommentarer
Postat av: Jo

Wow! Bra jobbat! Blev jättefint =)

Kul att du är tillbaka igen, om än för ett gästspel ;)

KRAM!!!

Svar: Tack! Det här är ändå inte den stora förändringen, måste få min kamera att fungera så att jag får dela övervåningen!
KRAM!
Ida

2017-12-01 @ 17:14:38
Postat av: Jo

Btw, ska vi ta en skype någon dag?

Svar: JA! Kan måndag, onsdag eller fredag nästa vecka om det fungerar för dig.
Ida

2017-12-01 @ 17:16:32
Postat av: Camilla

Åh vad jag har saknat dig! Har tänkt så många gånger på och skicka iväg ett meddelande för att höra så att du mådde bra.

Du är så duktig på att renovera, blir alltid en stor skillnad från innan.
Massa kramar!

Svar: Det är så fint att höra att folk funderat. Kände verkligen bara ingen ork där ett tag & tänkte att det nog inte spelade någon roll om jag slutade blogga, men så har jag insett att ni som läst verkligen undrat & brytt er & det värmer SÅ mycket!
Kram & tack för renoveringsberömmet! :)
Ida

2017-12-01 @ 18:55:53
Postat av: Camilla

Har man ingen ork så ska man verkligen inte tvinga sig till att blogga bara för att vi ska få något att läsa. Det blir ingen kvalite på inläggen. Men samtidigt har bloggen blivit din dagbok, du har ändå bloggat sedan 2007, vilket är 10 år!

Tycker det har varit sunt av dig och tagit en paus och återhämtat dig.

Finns både här och på den andra sociala medien. Jag är mer aktiv på instagram.
Kram

Svar: Jag vet, det är helt galet att jag skrivit här så länge! & fastän det har känts som ett måste vissa gånger så har det varit så himla bra i de flesta fall: jag håller igång svenskan, extraminne (väldigt bra när man tex ska ansöka om permanent uppehållstillstånd & måste redogöra för hela ens relation - bara att läsa tillbaka i tiden!) & framförallt alla ni fina bloggvänner som jag fått på vägen! Uppskattar det SÅ mycket! Så jag tänker att jag tar ett ryck till & så får vi se hur det känns om ett tag när livet är lite mer stabilt överlag. Tänker att det är dumt att lägga ner helt nu när det varit ett sånt extremt kämpigt år. Bättre att sluta på andra vilkor... KRAM!
Ida

2017-12-01 @ 21:49:54
Postat av: Jo

Måndag blir bra =) kl 19?

Svar: Okay, i min iCal!
Ida

2017-12-02 @ 11:23:52

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0