Garden Recap May...

Det här blir ju vår femte sommar i huset (crazy!) & fjärde sommaren som vi odlar grönsaker & jag är så himla glad för det här är nämligen första året som vi faktiskt har kunnat skörda lite mat redan i maj! Inte jättemycket naturligtvis, kring ett halvkilo, men det är så underbart att i alla fall kunna börja plocka lite sallad & salladslök:
Samt rädisor & spenat. Faktum är att jag känner att vi har nog med spenat nu att jag bestämt att det är slutköpt för stunden. Som Christina Schollin skulle ha sagt, "nöööjd, nöööjd, nöööjd".
Sen har Josefin & jag också planterat min lilla kryddträdgård så nu väntar jag på att det ska växa till sig lite mer & sen är planen att försöka göra lite egen pesto som jag sen kan frysa ner för vintern. 
Den här lådan ser lite ledsen ut eftersom ekorrarna hela tiden envisas med att rycka upp mina stackars salladslökar. Har tappat räkningen på hur många gånger jag påtat ner dem igen & jag kan liksom inte begripa varför de envisas med att dra upp dem när de sen inte ens äter dem?! Så himla meningslösa djur... Tack & lov verkar de inte gilla rena kryddväxter lika mycket så den här lådan ser bättre ut:
Närmast i bild står min salvia som verkligen inte såg mycket ut för världen bara får några veckor sen. Var så nära att räkna bort den som ytterligare en vinterförlust men är så glad för att jag lät den stå lite till - så fin & lummig nu! Men tillbaka till ekorrarna - tidigare år har jag försökt mig på solrosor om & om igen utan att få upp en enda planta. De bara biter av dem jämt med marken, lämnar kvar hela plantan & drar... men i år har de låtit dem vara fram tills idag då jag hittade en halshuggen planta. Har kanske 20 kvar så nu måste jag knugga geniknölarna för att se till att de låter resten stå. Har planterat dem längsmed hela vår husvägg & det hade varit så sorgligt om det betat sig igenom hela raddan bara på rent djävulskap!
What else, jo men jag måste visa min svenska morsdagspresent! Fick ju rosenhäcken på den Kanadensiska dagen i början av maj men förra helgen fick jag istället två stora hortensior. Har planterat dem på var sida av vår trädgårdsport & hoppas att de ska ta sig där.
Den här sidan är nämligen mitt stora trädgårdsaber next ekorrarna & kirskålen. SÅ svårt att få något att växa under vårt stora lönnträd & i princip omöjligt att få något att växa lika bra på den här sidan som på andra sidan som får sol... Hitintills har jag betat mig igenom vinbär samt rabarber & båda de försöken har varit totala fiaskon. Vinbären gick så dåligt att jag var tvungen att förstahjälpenflytta dem & när det kommer till rabarbern har plantan visserligen överlevt men den är så liten att den knappt når upp till Tors vad. Att jämnföra med rabarbern jag planterade på andra sidan som är ungefär lika stor som hela Tor...
Um... I vilket fall, nu testar jag hortensior & håller tummarna för att det ska gå bättre. Som jag förstått ska de klara sig rätt bra både i skugga & i sol & hitintills håller de jämna steg - båda har börjat producera knoppar!
Hortensior, fast då på kruka, har alltid varit min familjs morsdagsblomma ända tillbaka till min farmors mamma så jag hoppas verkligen att de ska klara sig så att jag kan plantera båda raderna fulla med dem. Hade inte bara varit så vackert utan det hade också känts som en liten anknytning till min bakgrund...
 
Plans for June: Tackla ogräset... my god vilket jobb! Sen MÅSTE tomaterna i jorden & så ska jag plantera bönor samt gurka & om vi bara kan få igång vår jordfräs så kan det hända att jag blir vild & galen & köper på mig 100 jordgubbsplantor...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0