Garden evaluation & 2018 recap...

Tidigare i somras gick jag lite spontant med i Guelphs horticultural society. De behövde fler medlemmar för att få bidrag, medlemskapet kostade som en lunch & jag fick rabatt på en massa handelsträdgårdar så det kändes som en win win att fylla i pappren & sen tänkte jag nog i ärlighetens namn inte så mycket mer på det fram till förra veckan. För då ringde en liten tant upp & bara "Jo men du kryssade ju i på medlemsansökan att du kunde tänka dig ett öppet hus av er trädgård så vi undrade om vi kunde komma förbi & se er trädgård inför säsongen 2019/2020?". Um... kom lite vagt ihåg att jag kryssade i den rutan men tänkte väl att vår trädgård kanske skulle vara visningsbar mer kring 2030 men eftersom det kändes väldigt ocharmigt att backa ur sa jag ja & sen dess har Paul & jag slitit som små jon i trädgården för att få de att se mer presentabel ut. Så nu blir det ett gigantiskt garden recap som får sammanfatta trädgårdsåret 2018.
Börjar med framsidan av vårt hus som har sett så deppig ut hela sommaren, med två döda enar & lite sporadiska blommor i mitten - så vi grävde ut alltihop & planterade två kaprifoler samt en Annabelle hortensia. Är väldigt nöjd med hur det ser ut på nära håll, men från gatan ser det fortfarande lite tunt ut så 2019 satsar jag på spaljeer med klätterväxter längsmed fasaden & så vill jag bli av med all gräsmatta. 
Gräsmatta = det tristaste jag vet... & på det spåret, kommer även att låta vår boulevard garden växa nästa år.  
Planerar att ta bort stenarna som separerar gräsmatten upp mot trädet & så ska jag plantera växter i en cirkel kring stammen. Tänker hostor eller mer lammöron, något som täcker in bra så att jag slipper dra en massa ogräs. På andra sidan uppfarten blir målet för 2019 att plantera mer "native plants" & så hade jag gärna fått något att växa upp längsmed staketet. Det är så himla fult att det hade varit en tjänst åt alla på gatan att dölja det...
Sen har vi två trädgårdsboxar längsmed det nya staketet som jag måste jobba på. De senaste åren har jag försökt fått något att växa någorlunda symetriskt på båda sidor & det har gått USELT eftersom vänstersidan får en massa sol medan högersidan får... men kanske en kvart? Men det här året testade jag hortensia & det gick vägen! Inte så att de har vuxit helt & hållet superjämt, men i alla fall inte så att det har växt superbra till vänster medans det har dödens dött till höger, så nästa sommar blir det hortensiafest på båda sidorna!
In genom trädgårdsgrinden - våra pallbäddar är ju på plats, så nästa år blir första året sen 2016 som vi inte behöver bygga något, tjoho! Däremot måste jag knöla in en massa mer blommor känner jag, grönsaker i all ära men jag vill ju ha en kitchen garden & då känner jag att jag är lite kort på blommor. Både i boxarna...
& längsmed sidorna...
& så vill jag bygga en hel massa splajeer utmed hela väggen. Vill att det ska bli som en "växtshock" då man kommer innanför grindarna & då känner jag att vi måste "bygga" uppåt. Tänker björnbär... Sen har vi vår pollineringsträdgård, där vi kommer att lägga till mer blommor nästa år. Ska börja redan nu till hösten med att gräva ner en massa lökar. Vill att det ska komma upp en hel massa tidiga vårblommor så att morgonpigga bin har något att äta innan resten av vårblommorna drar igång. 
Bortanför den här delen har vi komposterna & de ser ju så där festliga ut, så jag vill försöka hitta en buske som jag kan dölja dem med. Måste bara klura ut vad som kan tänkas växa här - superbesvärliga förhållanden med vår valnöt som granne (förgiftar jorden) & rätt kompakt skugga. 
Åt andra hållet av trädgården har vi våra "underhållningsområden", så dels uteplatsen som vi måste jobba på att mysa till (lampor, måste få in mer lampor!) inför nästa år:
& så nästa bit gräsmatta som jag vill minska på... Vill knöka in en liten damm här, hade varit så härligt med ett litet vattenfall & lite guldfiskar!
I fall att ni undrar "Men VAR?!" så tänker jag en långsmal damm i övergångsområdet gräsmatta/hönsgård. Hönsen kommer ju helt klart att protestera mot att vi inkräktar på deras område, men jag tänker att det ändå kommer att bli lite kul för dem med mer insekter kring dammen=roliga saker att äta. Själva hönsgården har jag också planer för, vill att den ska bli grönare, så det första jag ska göra är att plantera ett vildvin som jag hoppas ska täcka in staketet & så vill jag få in mer buskar. Gjorde ju ett tappert försök tidigare den här sommaren med det gick lite halvdant - dels för att hönsen var mycket tuffare på buskar än jag trodde men även för att det var så galet varmt. 
Happ, & det var det. Hur trädgårdsutvärderingen gick? Jo men 10-12 små tanter dök upp med pennor & block & ÄLSKADE ihjäl Tor, hönsen & tomaterna. Fick så himla mycket positiv feedback & de tyckte att det var helt fantastiskt hur mycket vi åstakommit på fyra år. Nu inser jag ju att ett gäng kvinnor på 60-80 år inte kanske är den tuffaste gäng kritiker man kan åka på, men det kändes som om de genuint gillade vad vi gjort med vår tomt & att de var imponerade över att vi gjort allt själva istället för att hyra in någon. De kommer meddela sitt beslut i oktober, men vi har redan sagt att vi helst ser att vi är med på trädgårdsrundan 2020 istället för 2019 i fall att de bestämmer sig för att vi har kvalat in. Oavsett hur det blir med det, så himla stolt över hur långt vi kommit på de här fyra åren - från ett totalt vrak till trädgård till något som man faktiskt är stolt över att få visa upp!

Kommentarer
Postat av: Jo

Jag säger det igen, jag måste komma någon gång senare på sommaren! Det ser fantastiskt ut! Den delen till höger, vid valnöten, wow vad fint det blivit. Så himla mycket mysigare än vad det var bara i maj 😊

Stor kram!

Svar: Ja det hade varit så roligt att ha dig här lite senare på säsongen! & inte jättesvårt att göra området kring valnöten mysigare, den gamla komposten var ju inget att direkt hurra över - men jag är supernöjd med de framsteg vi gjort de senaste månaderna & längtar efter att få se hur det kommer att se ut nästa år när saker & ting växt till sig ytterligare!
Ida

2018-09-10 @ 20:24:10

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0