Jumbles - Ancient Cookies!

Varför Paul bad mig baka? Jo, så här är det, varje fredag håller någon på hans jobb ett föredrag om vad som helst. Kravet är att man förberett sig någorlunda & att man pratar i minst 30 minuter. Tanken är väl att det ska boosta folks allmänna presentationsteknik, eller så är det vuxna roliga timmen. Whatever. Idag är det Pauls tur & han valde ämnet "Cookies". Så först börjar han att förklara termen ur ett dataperspektiv, men när folk sedan ledsnar så byter han till att berätta om kakor i allmänhet. Kakans historia, kakan i populärkulturen, kakans utveckling i nutid...

Så den första sorten jag bakade blev en modifierad version av en av de allra äldsta kakor som fortfarande bakas - jumbles eller jumballs. Sedan medeltiden har de rest över världen, mycket tack vare sin suveräna hållbarhet. De går fortfarande att äta ett år efter det att de bakats. Orginalversion that is, tvivlar på att mina kakor kommer att vara så där supergoda 365 dagar från & med nu. Lite för många extraingredienser för att de ska stå sig.


Vill ni laga en hel massa gamla kakor:

Sätt ugnen på 190 grader. Vispa ihop 225g rumsvarmt smör med 3.5 dl (1.5 cups) farinsocker tills det blir krämigt. Tillsätt två ägg, ett åt gången, samt 0.8 dl (0.33 cups) molass & 1 tsk flytande vanilj. Blanda 9.4 dl (4 cups) havregryn med 4.7 dl (2 cups) vetemjöl, 1 tsk bakpulver & 1 tsk salt samt 0.5 tsk kanel. Tillsätt mjölblandningen gradvis till smeten. När allt är väl blandat häller du ner 2.4 dl (1 cups) var av valnötter & torkade tranbär. Sedan tillsätter du 4.7 dl (2 cups) valfri choklad. Jag körde hälften, hälften, av mörk choklad & butterscotch chips (smörkola). Formade matskedsstora bollar med hjälp av min glass/melon/kakskopa, la kakorna på en plåt med bakplåtspapper & så skjuts in i ugnen i cirka 10 minuter. Kan vara bra att passa på kakorna den sista minuten så att de inte bränns.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0