Framfall & andra graviditetsrelaterade problem...

Jag har velat över om jag ska skriva om det här eller inte men så lämnade Malin en så bra kommentar på mitt tidigare inlägg om "kvinnoproblem" som sopas under mattan:
 
Det är helt SJUKT hur mycket saker som ska ses som naturliga, och klaga vågar man ju knappt eftersom man faktiskt fått det finaste som finns.

Så här är det, Tor är det finaste jag vet, min lilla glada unge som jag älskar till månen & tillbaka. MEN... min kropp inte är densamma som vad den var innan graviditeten. Det faktumet devalverar dock på intet sätt min kärlek till honom. Bara för att du haft turen att få en frisk, älskad, unge innebär det inte att du inte kvalificerar dig för att få säga att DU kanske inte är i tipp topp form efter att ha satt sagda unge till världen.
So, korten på bordet - kanske kan det här inlägget hjälpa någon annan som befinner sig i samma situation.
 
I samband med graviditeten fick jag vad jag självdiagnostiserat som (måste som sagt till min läkare & kolla upp ordentligt) ett lättare bakre framfall.  Graviditeten var ju som jag tidigare skrivit ett enda långt förstoppningshelvete, så det la väl grunden till problematiken. Ett par dagar efter att Tor fötts kulminerade dock den där "helt normala" graviditetsförstoppningen när vi låg inne efter hans andningsstopp. Minns hur jag låg & grät tyst i sängen för att jag kände mig så sjuk & som en så himla dålig mamma som tillät mig själv att känna mig dålig när fokus skulle vara på Tor. Tillslut tog jag mod till mig & frågade skamset en sjuksköterska vad jag skulle göra - hennes svar var "Men du har väl ätit laxativ sedan han kom?". Nej... för det hade ingen sagt att jag skulle göra & när jag sa det slog hon handen för munnen & sa "Poor you... but you know what, you got through the delivery so you can do this too!". Jaaa... några timmar senare vacklade jag iväg till en offentlig toalett längre ner i sjukhuskorridoren & det var den mest vidriga upplevelsen jag någonsin haft. Så här i efterhand inser jag ju att jag skulle ha bett om ett lavemang, men som det var nu fick jag sköta det på egen hand. Var tvungen att trycka mot med handen & med alla stygn där... det stänkte på riktigt blod på väggarna. Fick skakande torka bort det & sedan kom persen att gå tillbaka till vårt rum. Benen ville inte riktigt bära, jag var kallsvettig, yr & det flimmrade framför ögonen - allt jag kunde tänka på var "Svimma inte, Tor behöver dig!". Jag klarade mig tillbaka till sängen utan att svimma, men smärtmässigt var det där toalettbesöket mer ovärdigt & mer traumatisk än förlossningen.
 
Nu får ju inte alla just den här typen av problem - men det finns ju en hel uppsjö av andra hemskheter som kan drabba en. Hemorrojder, inkontinens, krossade svanskotor... & ändå så har jag bara träffat en enda kvinna som faktiskt högt berättat om de problem hon upplevde efter förlossningen. En enda kvinna som vågat säga att hon var urin-inkontinent de första 4 månaderna efter att hennes son fötts. I övrigt... nej det är så himla rosenskimrande & fint & kärleksfullt & kroppen kanske sitter på något mammakilo men vad gör väl det om hundra år?! Fokus läggs på barnet & fasaden hålls uppe i den vardagliga kontakten, för att kvinnoproblem är tabu & du faktiskt inte pratar om sånt här. Jag säger bara - tack & lov för nätet där ångesten faktiskt får komma till uttryck... Utan bloggar & google hade jag bara vetat att något var annorlunda, jobbigt, men helt saknat terminologin för att veta vad det är som är fel. För trots all den kontakt jag hade med vården under graviditeten (otaliga läkare, barnmorskor, sjuksköterskor & föräldrakurs) andades det inte att ord om framfall, foglossningar, hemorrojder & annat elände. Det var det liksom upp till mig att upptäcka på egen hand utifall jag skulle ha oturen att drabbas.
 
Jag önskar att kvinnor vågade prata om sånt här!
 
För om vi inte vågar berätta, hur ska vi annars kunna kräva att mer forskningsmedel avsätts till studier som handlar om kvinnorelaterade problem & bättre behandlingsmetoder? Eller att den här typen av information inkluderats redan i skolans sexualundervisning samt att alla kvinnor får adekvat information vid det första mötet med mödravården.
 
SÅ - VÅGA PRATA!

Kommentarer
Postat av: Linda Hollems

Sicken liten sötis du har :).

Så hemskt det låter det du skriver. Din stackare. Har också upplevt att mycket är tabu att prata om och allt ska vara så perfekt, vilket det de flesta gångerna faktiskt inte är.
Jag fick hemorrojder med bägge mina barn. Det var så gruvligt alltså. Jag var livrädd för att föda och livrädd efteråt när man skulle gå på toaletten. Låter dock som att du måste ha haft det väldigt mycket värre.

Sedan tycker jag också att det många gånger kan vara tabu att säga att ha barn kan vara jobbigt. Min första bebis var den mest enkla bebis någonsin. Sov genom natten jättetidigt, grät nästan aldrig, åt bra osv. Men med min andra flicka har det varit helt annorlunda. Hon hade kolik från första stund, vaknade under hela nätterna (detta har precis ändrat sig och hon sover under nätterna tack och lov:. Hon är nu 9 månader)), är jättesvår att mata och kräsen, gråter nästan hela dagarna såvida vi inte är ute och gör saker konstant. Det tär på en till slut. Allt detta tycker jag att man ska kunna prata om utan att känna att man skäms. Man älskar ju sitt barn lika mycket ändå. Men att kunna prata om sådana här saker utan att känna sig dömd gör situationen enklare.

Så hur som helst. Jättebra inlägg. Många kramar

Svar: Tack! :)
Hemorrojder - fick en efter den där vidriga upplevelsen på sjukhuset & när jag frågade min barnmorska om det sa hon att alla kvinnor som föder vaginalt får dem. Var det något någon informerade mig om innan jag var gravid eller under graviditeten? Nope! Kom som en total chock men jag finner det ännu mer chockerande att det här drabbar i princip varje kvinna som får barn & ÄNDÅ får du inte information om det! Du får gratis D-vitamindroppar här av barnmorskan, how about lite hemorrojdsalva också? Hade ju varit schyst att ha att tillgå just precis när den först kom, så vi hade sluppit att åka till apoteket i det skedet & inhandlat det själva (även om det nu var Paul som fick få in & köpa medan jag satt & skamgrät i bilen).

Kan verkligen tänka mig att det faller in under tabu det med - allt med moderskapet som inte är fint & underbart verkar falla in i kategorin "sånt vi inte pratar om". Låter ju jättejobbigt att ha en liten tjej som är så ledsen & jag kan inte föreställa mig att behöva kämpa sig genom dag efter dag med gråt (Tor är mer som din första) & säkert också en himla massa oro om hon har problem med maten. I det läget är väl dömmande kommentarer & blickar det sista man behöver! Många kramar till dig med - jag har skrivit det innan & jag skriver det igen, alla som har fler än ett barn är riktiga hjältar i min värld!
Ida

2015-02-11 @ 05:27:50
URL: http://lindahollems.blogspot.com
Postat av: Alex

Är helt helt med dig! Det MÅSTE pratas om sådant här. man ska inte behöva skämmas och gömma sådana problem. Och framförallt ska vården inte hålla på att sopa det under mattan och lotsas som om det inte finns (både före och efter).

Blir så jäkla förbannad när jag tänker på vad "aurora"(specialist på förlossningsrädsla som man bla tvingas gå till om man önskar snitt) BM sa till mig om att hon minsann jobbat på förlossning länge och de flesta bara promenerar där ifrån samma dag utan minsta problem (med hänvisning till att man blir sååå handikappad och har SÅ ONT när man blivit snittad). Absolut finns dessa kvinnor också! Men långt ifrån alla bara pressar ut bebisen och så snart den är ute släpper all smärta och allt är frid och fröjd.

Svar: Det måste absolut pratas mer om sånt här & inte bara bland kvinnor. Har pratat väldigt mycket med Paul om mina upplevelser & han är också helt förfärad över att sånt här händer kvinnor utan någon som helst förvarning. Tycker att förlossningsskador borde vara en obligatorisk del av undervisningen i grundskolan!
Sen det här med att "de flesta bara promenerar där ifrån samma dag utan minsta problem" - nej de kanske inte förstår att de har problem då, men vad säger att de inte upptäcker att saker & ting är fel senare! Jag promenerade ju ut från sjukhuset 8 timmar efter att Tor fötts, helt jäkla superhög på endorfiner. Hade du frågat mig då hade jag också sagt att jag inte några problem alls. Man är ju lite av en vandrande bilolycka i det skedet, så det är vnog väldigt svårt att avgöra vad som är mer allvarligt eller ej. För mig tog det ett par veckor innan jag insåg att saker & ting var som de var & som sagt... jag har inte varit till läkaren än utan mer förlitat mig på självhjälp. Tror att det finns jättemånga som jag = jättestort mörkertal. Känner nu att jag måste gå & undersöka mig som en ren plikt, så att mina problem förhoppningsvis hamnar i någon form av statistik & inte går helt obemärkt förbi.
Ida

2015-02-11 @ 14:30:29
URL: http://www.swedeoncrete.blogspot.com
Postat av: Malin C

Ja du... *sträcker upp handen och vinkar*! Behöver väl knappt säga det, men bakre framfall här med. En light version så jag hoppas att jag slipper operation. Ska göra 3x30 knipövningar om dagen.
Ska träffa vår Doula nästa vecka, ska bli väldigt intressant att höra vad hon har att säga om förlossningen. Själv är jag i någon slags fas då jag får panikkänslor när jag tänker tillbaka på den.

(Och jäklar vad söt han är!!! Sån liten solstråle!)

Svar: Alltså, måste bara säga det här först innan jag kommenterar vidare - åh vad jag önskar att du & jag kunnat ses för en fika! Känns verkligen som om våra upplevelser kring allt det här med att få barn har varit något så galet lika!
Bakre framfall alltså... Hade du koll på det här innan du fick Cesar & hur insåg du att det var det som du råkat ut för? Jag "fick" som sagt min diagnos via bloggar & då hade jag ändå bett barnmorskorna att kolla mig vid 6-veckorskontrollen för att jag kände att något inte stämde. Undersökningen gjorde SJUKT ont, så otroligt mycket värre än de där igångsättningsförsöken, men de sa bara att "No, this shouldn't hurt and the stitches looks great so you're just fine"... Kände mig helt desperat där ett tag innan jag förstod vad som var fel. Mitt är också väldigt light i jämförelse mot hur illa det uppenbarligen kan vara (inget hänger ut för mig) & nu när jag har läst på lite kan jag göra livet lättare i & med att vara uppmärksam på vad jag äter.

Aj då - ja du hade ju en förlossning som lät helt vidrig där på slutet. Jag var lite orolig för att min skulle sätta djupa spå i mig den med, men på något vänster känns den inte alls så jobbig att tänka tillbaka på. Tror dock att det beror på att krystfasen gick så snabbt för mig - den vägde liksom upp allt annat elände.

& tack - de här babyflinen från öra till öra alltså... får aldrig nog!
Ida

2015-02-11 @ 15:51:45
URL: http://mclapper.blogspot.se/
Postat av: Natalie

Word! Tack! Sett klippet i "Efter tio" från i förrgår? http://www.tv4.se/efter-tio/klipp/vad-%C3%A4r-foglossning-och-hur-motverkar-jag-det-3060817

Inför framtiden så väntar jag på nåt mirakulöst som gör att mannen både får ta graviditeten (inte rosenskimrande alls), förlossningen (att den kunde ta så många timmar!!!) och tiden efter (med trasig svanskota=smärta, hemorrojder, bristningar som läkt fel, foglossning/bäckenbottenligament som är "spända" och ja just det, den lilla petitessen mjölkstockning. Mvc/barnmorskans kommentar? "Varför kom du inte tidigare?" och "Det är inte alla som har så här ont." Hjälpen jag har fått? Ingen.) Hoppas du mår bättre!

Svar: Jo jag såg det & det var mycket därför jag kom in på det här spåret. Blev bara så trött & less på den oförståelse som finns i vården - eller ren ovilja att hjälpa i vissa fall. Känns lite som om det är lätt att stöta på mentaliteten "Alla har lidit före dig, så det här är något du bara får ta".
Förstod inte heller att en förlossning kunde ta så lång tid. Jag menar, jag räknar min i DAGAR inte timmar - helt sjukt! Absolut inget som någon talade om för mig innan det var dags, utan det kom som en "hääärlig" lite överraskning.

Men usch så jobbigt det låter med trasig svanskota - det om något borde de väl ändå vara intresserade av att hjälpa till med?! Helt sjukt att du bara får gå runt & självläka - det kan ju bli hur fel som helst!

STOR KRAM!
Ida

2015-02-11 @ 16:07:17
URL: http://natta-myown.blogspot.se/
Postat av: Natalie

..eller jag önskar ingen det, såklart...

Svar: Nej, men jag tänker så här - om 100% av befolkningen kunde råka ut för den här typen av skador så hade det kanske funnits ett lite större intresse av att förbättra! Så jo, män hade gott kunnat få bära barnen, med alla komplikationer det kan innebära, de med!
Hur ligger det till med dina vänner förresten? Vet att du kände dig rätt ensam om att inte gilla graviditeten, har du i alla fall fått lite mer gehör för de problem du nu upplever?
Ida

2015-02-11 @ 16:08:14
URL: http://natta-myown.blogspot.se/
Postat av: Malin C

Ja verkligen! Det är nästan obehagligt hur lika upplevelserna varit! Men framförallt häftigt!
Här har vi efterkontrollen efter 12 veckor så jag ska nästa vecka och se hur det artat sig. Ok mycket detaljer här... Jag har känt mig helt läkt där nere, tills jag en dag skulle gå på toaletten. Jag var SÅ nödig men inget hände. Kändes som jag svalt ett bowlingklot men inget kom ut. Så jag kände helt enkelt efter och det stämde väldigt väl. Så jag ringde min BM och fick rådet om knipövningarna. Jag hade hört om framfall men trodde det var något extremt som hände väldigt sällan, i princip att livmodern ramlade ut helt enkelt. Jag är så ledsen och arg att de inte berättade om sånt här! Det verkar ju vara hyfsat vanligt också! Det hade varit så mycket lättare om man vetat om sånt här.

Samma sak med baby blues, de sa på BB att det bara varar 3 dagar. Jo tjena. Mitt varade tre veckor och jag var ett vrak! Nu mår jag fantastiskt, men rädslan när de där tre dagarna gått och man inte mådde bra? Det var hemskt! Blev ju livrädd att man skulle få en förlossningsdepression. I efterhand berättade min BVC-sköterska att det kan hålla i sig upp till fyra-fem veckor för en del innan det vänder. Det hade ju också underlättat att veta...

Svar: Väldigt häftigt & så skönt att veta att man inte är ensam om alla dessa problem!Jahaja... efterkontroll vid 12 veckor, det var det ingen som informerade mig om. Får se till att boka den där läkartiden då!Så där är det för mig nästan varje gång jag ska gå på toaletten & det känns som om jag nästan aldrig kan tömma mig helt. Har blivit bättre nu när jag vet vad som är fel & att dieten spelar in - har verkligen boostat psyllium-intaget & nu har jag i alla fall kommit bort från stadiet att känna mig konstant nödig utan att det blir något av det hela. Hade ingen aning om att baby blues kunde hålla i sig så länge, här var det mer "Du blir ledsen dag tre, håller det i sig längre än så är det förlossningsdepression". Hade alltså blivit helt livrädd jag med om jag gått igenom det du gjorde. Åter igen, varför kommer den typen av information först när man befinner sig mitt i det jobbiga?

Känner mig överlag rätt förd bakom ljuset av vården & samhället. SÅ mycket som aldrig nämndes fastän jag verkligen ville ha information.
Ida

2015-02-11 @ 21:15:36
URL: http://mclapper.blogspot.se/
Postat av: Alex

sådant här bordes absolut inkluderas i biologi lektionerna. Och du har helt rätt i att killar också borde bli informerade, annars är det ju ofta sådan(som typ allt som rör mens och likande) som ska tas i "tjej grupper". Tycker fanimig alla borde veta om vad som kan hända, och händer, jäkligt många!

Även om det "ser ut" som om många hoppslar ut från BB glada och lite små ömma så tycker man ju att en specialist BM som jobbat halva sitt liv på förlossning/BB borde ha lite djupare kunskap (om vi nu utgår ifrån att hon verkligen trodde på det hon sa och inte bara ljög mig rätt upp i ansiktet, vilket jag tror) än så!

Svar: Män ska absolut inkluderas, de flesta män vill väl inte att deras partners ska lida över huvud taget - så för dem blir det ju också en chock att en graviditet kan vara så kämpig. Tror nämligen att de kanske i ännu högre grad än kvinnor romantiserar graviditeter.
Sant... så du tror alltså att hon ljög för dig? Varför då - blir inte hennes arbetsbörda mindre om hon slipper deala med folk som kommer tillbaka med trasiga underliv efter det att de fött vaginalt?
Ida

2015-02-12 @ 14:04:58
URL: http://www.swedeoncrete.blogspot.com
Postat av: Sara

håller med om att det pratas ALLDELES för lite om detta och tycker att det bör vara något som man pratar mera om från vårdhåll, typ på mödravården eller ett "avlämningssamtal" innan man åker hem från BB typ. Det borde vara lika självklart att prata med de blivande mammorna om eftervård som att förbereda dem på vad som kan hända under en förlossning kan man tycka. Och det borde inte vara något som var och en ska sitta och behöva leta upp på ett internet där all möjlig information och miss-information blandas hej vilt. Hur svårt vore det att prata eller skriva om 1) normal eftervård och b) vad man kan göra själv och vad man bör söka hjälp för?

Jag fick tack och lov rådet att bunkra upp med krossat linfrö och hemlavemang, men det var ju ändå ingen dans på rosor med stygn och allt. Och inkontinens ska vi bara inte tala om...

Bortsett från bristen på information från vården, har jag tyckt att det är svårt att prata om sånt här med gravida. Har sett/hört så många som beklagar sig över "olyckskorpar" som bara berättar om problem och elände när dom bara vill vara glada över sin graviditet... Kanske det är lättare om någon bjuder in till ett sådant samtal, men vissa vill nog bara inte veta. Själv tyckte jag det var skönt att få veta, att vara beredd så man kunde bunkra upp med olika bote- och hjälpmedel, ifall det skulle hända något. Vilket det ju gjorde ;P

Svar: Vad glad jag är för att du fick rådet om linfrön & lavemang! Är ju inte säkert att alla behöver det, men för egen del hade det gjort så stor skillnad om någon tipsat mig om sånt innan Tor föddes. Så mycket smärta & gråt det hade kunnat rädda mig från!
Sen är det ju som du säger svårt att veta om folk vill ha råd eller inte, men jag tänker att det kanske inte tas så illa upp om man bara säger något i stil med "Bara utifall att, köp hem X & Y så att du slipper ha ont i onödan & känn dig fri att ställa mig frågor. Jag finns här i fall att du behöver ett bollplank". Så har man i alla fall öppnat dörren till dialog utan att dra de allra värsta skrämselhistorierna.
Ida

2015-02-12 @ 20:17:01

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0