Vårt lönnsiraps projekt 2018...

Som ni kanske minns så tappade vi sav från våra egna träd förra våren & fick på så sätt ihop typ 3dl sirap. Jag var jättenöjd & har uteslutande använt den här sirapen för speciella dagar (födelsedagsvåfflor till Paul etc), men det har visat sig att Paul inte alls tyckte att det var nog med sirap. Under det gågna året har han alltså stillsamt samlat på sig en hel massa lönnsirapsattiraljer (typ en refractometer för att mäta sockerhalten i saven!) & tålmodigt väntat på att saven ska stiga igen. Jag hade väl tänkt att vi skulle tappa sav det här året med, men inte kanske i den utsträckning vi gör nu. Paul har nämligen också kört charmoffensiv på gatan, så i nuläget tappar vi sav från grannars träd också & har hela nio "tapps" ute. 
Jag menar... han har till & med satt hinkar på våra boulevard-träd! I ärlighetens namn känner jag lite skämskudde här, men han är så HIMLA lycklig att jag bara "OK, you do your thing". Sen har han också läst på hur man ska placera hålen - över en rot på sydsidan - så det gör att alla träd producerar hur mycket sav som helst bara temperaturen ligger på ett par plus. 
En bra dag samlar jag in ungefär tre fyllda hinkar, det är 6 gallons eller motsvarande cirka 20 liter. Eftersom sockerhalten på saven i rå form ligger rätt lågt, mellan 2.5 bit till 5 bit & vi måste upp mot 65 bit innan det blir färdig sirap kan ni ju föreställa er hur mycket kokandes det görs här hemma. Först kokade vi allt inne i köket, men det genererade så mycket ånga att min hönskalender på väggen krullade sig (& väggarna DRÖP!) så nu kokar vi ner det ute på vår BBQ & så kör vi bara det sista finliret inne på spisen. Igårkväll efter att Tor lagt sig kunde vi slutligen hälla upp årets första renkokta batch sirap - total lycka!
Så himla härligt att vår lilla trädgård (ehum, & gata) kan producera mer än 1l liter färdig (motsvarande cirka 40 liter sav) sirap & fem ägg på en vanlig sketen grå måndag i mars! Nu är målet att vi ska koka minst åtta liter sirap innan säsongen är slut. Det är nämligen ungefär hur mycket sirap vi behöver för ett år (låter mycket, men jag bakar nästan uteslutande med sirap istället för socker så det går åt rätt mycket) & det hade varit så häftigt om vi kunnat producera allt det själva. Fast det är inte utan att det känns lite daunting att tänka på att 8 liter motsvarar mer än 300 liter sav... 

Kommentarer
Postat av: Camilla

Jag tycker ni är så duktiga på att vara självförsörjande på vissa bitar. Heja er!!

Svar: Tack! Jag har ju vuxit upp med mycket av den här biten, väldigt mycket plocka svamp & bär, älgkött som farfar skjutit, fisk som vi alla fiskat, potatis & lök från landet - vilket jag länge saknade när jag kom hit till Kanada. Så det är jättehärligt att ha tillbaka lite av den biten, även om det är i en helt annan form nu. Gick ju inte precis att odla tomater & majs i Norrland... :)
Ida

2018-03-12 @ 21:34:26
Postat av: Jo

Haha, du får skylla dig själv som gifte dig med en kanadensare 😉 Men det känns ju mysigt att kunna göra det själva 😊

Kram på er!

Svar: Haha! Så sant!
& det är faktiskt väldigt mysigt. Dessutom är ju sirap inte precis billigt, vi lägger lätt $100 per år på det, så när vi väl betalt igen utrustningen så är det faktiskt rätt ekonomiskt också. Men inte så där så att vi hade kunnat sälja det - då hade vi fått producera grymt mycket mer! :D
Ida

2018-03-13 @ 11:53:47
Postat av: Maria Årzén

Hahahahaha... men hur roligt:)...synd på kalendern bara...hahahahahaha!

Svar: Nej jag vet, mars är liksom bara en liten ledsen tub på väggen... :(... :D
Ida

2018-03-14 @ 09:02:19

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0